Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Varför har vi blindtarm?

18 jan, 2018 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
blindtarm
Vad har egentligen blindtarmen för funktion? Vår läkare reder ut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blindtarmens funktion

Fråga:

Min son har nyligen opererats för blindtarmsinflammation. Varför får man blindtarmsinflammation? Jag har hört någon som har blivit behandlad med antibiotika, stämmer det? Vad har blindtarmen för funktion?

Svar:

Blindtarmen sitter som en liten mask på tjocktarmens första del där tunntarmen ansluter. Sannolikt är det så att blindtarmen har något med immunförsvaret att göra. Det är en liten blind utbuktning på tjocktarmen men där finns mycket lymfvävnad och därför tror man att den hjälper till med immunförsvaret.

Bakterier i blindtarmen

Det finns också de som tror att de bakterier som gömmer sig i blindtarmen kan vara till hjälp att återställa tarmens bakterieflora efter en tarminfektion.

Eftersom blindtarmen är en blindgång blir det instängt om det blir stopp i utförsgången. Det kan vara en liten avföringsklump som fastnar där, framför allt om den är hård och inte löses upp. Det kan också vara kärnor från stenfrukter som kilar in sig.

Annons

När det blir stopp växer bakterierna i blindtarmen till och så småningom blir det som en ballong som gör att det blir smärtsamt. Smärtan kommer nere till höger i buken där blindtarmen sitter. Man kan få ont om man böjer höger ben och trycker lårbenet mot buken eller om man hoppar på benet.

Kan spricka

Får inflammationen stå länge blir blindtarmen till sist så utspänd att den spricker. Det är ett allvarligt tillstånd. Det klassiska insjuknandet är att man först får ont högt uppe i buken och att smärtan sedan vandrar neråt höger.

Blodprov avslöjar inflammation och det gör ont när doktorn känner på buken. Man kan också göra ultraljud och datortomografi och se en utspänd inflammerad blindtarm.

Operation är det bästa för då riskerar man inte att få blindtarmsinflammation igen; blindtarmen tas ju bort helt. Ibland väljer läkaren att ge antibiotika för att häva inflammationen men man riskerar då återfall.

Annons

Svårt med diagnos

Det är ibland inte helt lätt att ställa diagnosen. Besvär från förstorade körtlar, äggstockar, sten i höger urinledare med mera kan ge symtom som liknar dem vid blindtarmsinflammation. Man räknar med att cirka 20 procent av alla misstänkta blindtarmsinflammationer är fel. Men inställningen är att man hellre opererar i onödan än låter det gå till en sprucken blindtarm som kan vara ett livshotande tillstånd.

Av allmänläkare Christer dahlqvist
Foto: Shutterstock/Ibl

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons