Varför kurrar magen?

Kvinna som håller sig för pannan
Det är inte bara när vi är hungriga som magen lever rövare. Den kan låta pinsamt mycket även när vi är mätta. Här är tipsen som dämpar magens kurrande.

Nej, det är inte för att ropa på uppmärksamhet och påminna dig om att det är dags att äta som din mage väsnas ibland. Hungern kommer snarare som en reaktion på att magen mullrar, inte tvärtom.

Kurrandet beror på att mage och tarmar drar ihop sig i vågliknande muskelrörelser som smälter maten, blandar den med magvätska och pressar den vidare genom matsmältningsapparaten. Denna process kan leda till att det uppstår ljud eftersom gaser bildas. Faktum är att dessa sammandragningar pågår hela tiden, inte bara vid hunger. Men när magen är tom hörs ljuden tydligare, medan mycket mat i magen dämpar kurrandet. Tänk dig att du placerar en kula i en tom plåtburk som du skakar på. Det låter betydligt mer än om du skakar en burk som är fylld.

När magen är tom blir det extra aktivitet och mer muskelrörelser i magsäcken eftersom kroppen vill försäkra sig om att den inte missat något som kan finnas kvar där. Dessa sammandragningar styrs från samma område i hjärnan som hungerkänslorna, vilket är anledningen till att kurrandet triggar hunger och aptit. Du känner att det är hög tid att slå dig ner vid lunch- eller middagsbordet.

Så får du tyst på en kurrande magen

Har du problem med en mage som väsnas i tid och otid? Här är några enkla tips som du kan prova:

Drick vatten

Dels hjälper det matsmältningen, dels fyller det magen så att ljuden hörs mindre. Tänk bara på att dricka små klunkar åt gången, annars kan det gurgla ännu mer.

Ät mindre portioner

Och välj mer lättsmält mat. Stora portioner och mat som bönor, ärter, kål, lök och liknande innebär mer jobb för magen och då låter den mer.

Tugga ordentligt

Underlätta matsmältningen genom att bryta ner maten så mycket som möjligt redan i munnen. Annars kan onödigt mycket gaser bildas.

Svälj inte luft

Genom att äta långsamt brukar man få i sig mindre luft än om man hetsar i sig maten.

Undvik läsk

Och i allmänhet kolsyrade drycker som ökar mängden luft och bubblor i matsmältningssystemet.

Avsluta med en kopp te

Gärna med mynta som hjälper till med matsmältningen.

Matallergi eller intolerans?

Har du svåra problem med oljud från magen i kombination med kramper, diarré eller förstoppning? Du kan lida av laktosintolerans, celiaki eller IBS. Konsultera en läkare för undersökning och råd.

Av Eva Boholm/Måbra

Foto: TT

Källor: International Foundation for Gastrointestinal DisordersMedical News TodayVery Well Health