Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vilka grönsaker innehåller mest bekämpningsmedel?

14 maj, 2019 
AvMoa Bejersten
Kvinna äter majs
Frukt och grönsaker är nyttigt och vi bör äta mer av det – både för hälsan och miljön. Men hur är det med besprutning? Vilka frukter och grönsaker innehåller mest bekämpningsmedel och vad ska man tänka på?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur besprutade är egentligen de grönsaker vi äter? Den fristående organisationen Environmental Working Group (EWG) har varje år sedan 2004 rankat 47 populära frukter och grönsaker efter hur mycket rester av bekämpningsmedel som hittats i proverna.

Över 40 900 prover togs och testades av amerikanska myndigheter. EWG har sedan sammanställt två listor – de smutsigaste och de renaste livsmedlen i grönsaksdisken.

Här är de mest besprutade frukterna och grönsakerna

Jordgubbar

Den smutsigaste i undersökningen hade 23 olika rester efter bekämpningsmedel.

Spenat

76 procent av all testad spenat innehöll rester av ett potentiellt hjärnskadande insektsgift.

Grönkål

92 procent innehöll minst två bekämpningsmedel.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Övriga på listan var nektariner, äpplen, vindruvor, persikor, körsbär, päron, tomater, stjälkselleri och potatis.

Annons

Vilka frukter och grönsaker innehåller minst bekämpningsmedel?

Avokado och majs

Bara en procent av testad avokado och majs hade rester av bekämpningsmedel.

Ananas

Lika ren som söt.

Frysta gröna ärtor

Små, gröna och fria från bekämpningsmedel.

Övriga på listan var papaya, aubergine, sparris, kiwi, blomkål, nätmelon (cantaloupe), broccoli, svamp och honungsmelon.

Vilket är bästa sättet att undvika rester av bekämpningsmedel?

Vill du undvika bekämpningsmedel? Bästa sättet är att köpa ekologiskt. Det är också bra att köpa svenskt. Många bekämpningsmedel är förbjudna i EU och svenska livsmedel brukar inte besprutas lika hårt som i många andra länder eftersom vårt kalla klimat avskräcker en del skadedjur.

Tänk också på att den som äter mycket frukt och grönsaker, oavsett ursprung och om det är ekologiskt, generellt sett har mindre risk att få cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Vad kan man själv göra för att undvika bekämpningsmedel?

  • Välj ekologiskt! Tänk på att t ex vindruvor också blir russin och vin.
  • Var noga med att alltid skölja frukt och grönsaker eftersom de ofta innehåller rester av bekämpningsmedel.
  • Var extra noggrann med vad barn äter då de kan äta stora mängder frukt och grönt i förhållande till sin kroppsstorlek.

Källa: Naturskyddsföreningen, CNN

Foto: TT

Annons