Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Vilka vaccinationer behövs för Italienresan?

06 sep, 2018 
Celia Stahl
Vilka vaccinationer behövs för en resa till Italien? Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi har hyrt hus på italienska landsbygden i Toscana. Undrar nu om vi behöver några vaccinationer för detta? Varken jag eller min fru har vaccination mot hepatit A eller B. Vi har bara de vanliga vaccinationerna, dessutom har vi vaccinerats mot TBE eftersom vi bor i riskområde.
Sven

Det krävs inget utökat vaccinationsskydd vid resor inom Europa utöver det man brukar kalla för grundskyddet – och med vilket menas polio, difteri och stelkramp. I och med att TBE finns i många europeiska länder, och vad jag förstår även i norra Italien, är det bra att ni redan är vaccinerade mot det. Särskilt eftersom ni ska bo på landet och kanske tänker er ut på vandringar i det vackra toskanska landskapet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Eventuell vaccination mot mässling är också något att fundera över, eftersom det då och då sker utbrott av mässling framför allt i södra och östra Europa. Kombinationsvaccinering mot mässling, röda hund och påssjuka infördes 1981 som del i det nationella vaccinationsprogrammet. Om man haft mässling som barn, vilket de allra flesta födda före 1960 har, är man immun. Personer födda 1960–1980 kan behöva se över sitt skydd om de inte haft mässling som barn.

Annons

Vaccin mot hepatit A är en vanlig rekommendation främst vid resor utanför Europa. Hepatit A sprids framför allt via mat och dryck. Det är därför viktigt att försäkra sig om att dricksvattnet är rent och att maten man äter är tillagad. Hepatit A-viruset dör nämligen vid kokning. Hepatit B sprids via kontakt med blod eller kroppsvätskor från någon som bär på viruset, till exempel i samband med en olyckshändelse eller vid sexuella kontakter. Om ni planerar att resa mycket under åren som kommer, och även till utomeuropeiska resmål, kan vaccination mot hepatit A och B vara en bra idé. Det finns även ett kombinationsvaccin, vilket är något man brukar rekommendera till ungdomar som ger sig ut och reser eftersom de ofta reser ”enkelt”.

Rabies kan finnas hos vilda djur även i europeiska länder, men är mycket sällsynt. Risk för rabiessmitta kan förekomma om man blir biten, riven eller slickad på ett sår av en smittad hund, katt eller vilt djur. Man bör därför undvika att klappa och mata djur utan ägare.

Det är klokt att ordna tid hos en vaccinationsmottagning minst en månad före avresan, för individuellt utformade råd och bedömning. Hoppas ni får en riktigt trevlig resa!
Åsa Rundgren

Här kan du läsa fler frågor och svar till doktorn och även ställa din egen fråga>>

Annons