Vilket smärtstillande är bäst vid spänningshuvudvärk?

Vilken medicin är bäst vid spänningshuvudvärk?
Vilken sorts medicin är egentligen bäst att ta vid spänningshuvudvärk? Vår läkare Åsa Rundgren ger svar.

”Vilken tablett är bäst?” 

Vad är bäst att ta mot vanlig spänningshuvudvärk ett par gånger i månaden, Treo, Alvedon eller Ipren?

Är kvinna och 45 år. Tar inga andra mediciner.
Catta

”Ta först reda på orsaken till spänningarna”

Huvudvärk av spänningstyp eller så kallad spänningshuvudvärk är väldigt vanlig. På senare tid har det visat sig att inte alla som får det har spända muskler, och därför kallas det nu oftare för huvudvärk av spänningstyp. De bakomliggande orsakerna varierar. Ibland kan de till exempel bero på tandgnissling, synproblem eller felaktig arbetsställning.

Ofta kan symtomen förvärras av trötthet, emotionella påfrestningar och stress, intensiv koncentration, och för vissa även av kraftig fysisk ansträngning. Om man hittar orsaken till besvären bör man förstås få hjälp med det, till exempel få utprovat en bettskena om det är tandgnissling, eller en bedömning av arbetsplatsen av en arbetsterapeut om orsaken kan vara en felaktig arbets ställning.

Ibland kan det vara svårt att själv förstå vad som ligger bakom. Jag rekommenderar dig därför att ta reda på om det finns någon specifik bakomliggande orsak till just dina besvär, eftersom du i så fall kan få hjälp som har effekt även på längre sikt.

Många kan få lindring av sjukgymnastik, avslappningsövningar, individuellt utformade träningsprogram, akupunktur och stressminskande tekniker som yoga.

Vid enstaka huvudvärksepisoder och när värken är påtaglig kan man ha hjälp av smärtstillande läkemedel som lindrar symtomen i stunden. Vilket preparat som hjälper bäst varierar från individ till individ, och ibland från gång till gång hos samma person.

I första hand rekommenderas en behandling som inte innebär medicinering. Det är nämligen inte helt ovanligt att personer med kronisk huvudvärk av spänningstyp successivt ökar sitt intag av smärtstillande tabletter, vilket ibland till och med kan förvärra besvären.

Här kan du också ställa en fråga till läkaren, samt läsa fler svar!

Läs också:

Är det skadligt med sömntabletter?