Vinterkräksjuk? Här är maten som lugnar magen

En kvinna återhämtar sig efter vinterkräksjukan och dricker ett glas vatten.

Foto: Shutterstock/TT

Nej, vinterkräksjuka – igen! Den här tiden på året kan den vara svår att undvika. Men med rätt mat kan du komma på benen lite snabbare om du blir sjuk.

Maten du ska äta efter vinterkräksjukan

Magsjuka i allmänhet och vinterkräksjukan i synnerhet är ingen rolig historia. När man drabbas kan det kännas som att man aldrig kommer att bli sugen på mat igen, och det kan vara svårt att behålla det man ofta motvilligt petar i sig.

Men det finns några val som underlättar återhämtningen och till och med kan locka fram aptiten igen. Hilmar Gerber är specialistläkare i allmänmedicin och verksamhetschef på husläkarmottagningen vid Sophiahemmet i Stockholm. Här är hans bästa tips för att komma på fötter efter en magsjuka.

Så skyddar du dig mot vinterkräksjuka:

Varför kan man inte äta ”som vanligt” efter en magsjuka?

– I tarmen finns normalt sett bakterier som hjälper oss att processa maten. Men vid en magsjuka skapas en obalans som gör att vi inte kan smälta och tillgodogöra oss maten som vi brukar. Tarmen får det tufft och det är lätt att få gaser och ont i magen när man börjar äta. Är det alldeles för svårsmält reagerar magen med att kasta upp det igen.

– Vätskebalansen störs när man kräks och har diarré och man får lätt vätskebrist om man inte ”tvingar” i sig dryck. Därför är det bra att börja med att successivt försöka få i sig vätska. Helst blandat med lite energigivande socker, och salt, eftersom kroppen blir av med så mycket salter vid en magsjuka. 1,5 liter vätska per dag är ett bra riktmärke.

Nya rön: Din blodgrupp styr om du får vinterkräksjukan

Hur ska man tänka när man ska börja äta igen?

– Små portioner. Det gamla skedknepet är en bra väg att successivt vänja kroppen vid födointag igen. Exempelvis nyponsoppa eller blåbärssoppa är bra val, de är snälla mot magen och innehåller lite socker som ger energi. Blåbärssoppa är dessutom lugnande och har ofta en stoppande effekt. När magen kommit i gång igen och man börjar kunna äta fast föda kan det vara bra med lite Proviva eller liknande som tillför goda bakterier och hjälper till att återbygga tarmfloran.

Vilken mat ska man undvika?

– Stekt kött kräver mycket energi att bryta ner. Generellt brukar alltför fet och stark mat vara tufft för magen, men det brukar ge sig självt, man är sällan sugen på sådan mat efter en rejäl omgång magsjuka.

Bästa maten efter kräksjuka

Satsa på lättsmält mat som kroppen enkelt kan ta upp. Mjölkfattig, fettfattig och fiberfattig kost kan vara klokt för att undvika att irritera tarmarna.

  • Blåbärssoppa.
  • Salta snacksskruvar eller salta pinnar.
  • Buljong.
  • Kokt, lättsmält mat som vit fisk, potatis, ris och grönsaker.
  • Skorpor, vitt bröd.

Efter att du har börjat kunna äta tar det några dagar för kroppen att bygga upp sina näringsreserver. Ta det därför lugnt dagarna efter att du varit sjuk. Och stanna hemma, helst upp till 48 timmar, efter att du börjar känna dig återställd.

Källa: 1177, Hilmar Gerber