Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Akne hos vuxna – här är tips för att få bukt med besvären

26 aug, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Behandling mot akne och akneärr
Svår akne kan leda till ärr i huden.
Vuxenakne är inte något ovanligt, men inte desto mindre irriterande för den som drabbas. Men vad är det och hur kan man behandla det? Här får du svaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Acne eller akne? Det ena är latin medan det andra är det försvenskade ordet, men oavsett hur man väljer att stava det så är det ofta ett irritaitonsmoment för både ungdomar och vuxna.

Medicinskt så beskrivs akne som ”inflammation i den gemensamma utförsgången för hårfolliklar och talgkörtlar”. För att beskriva det lite mer okomplicerat så är det en inflammation som kommer när talgproduktionen ökar, och porernas täpps igen och det skapas en inflammation i talgkörteln bredvid hårsäcken.

Det går inte att tvätta bort akne

Det finns många myter om att det skulle gå att "tvätta bort" akne, men akne har inget med oren hy att göra utan kommer med bland annat hormonförändringar, stress och som en biverkning av viss medicinering.

Det finns två typer av akne, acne vulgaris som är ungdomsakne och acne tarda som debuterar, eller dröjer sig kvar, efter 25 års ålder. Eftersom akne är just hormonrelaterat så är puberteten en vanlig period när det märks första gången, men speciellt hos kvinnor så kan hormonerna vara i obalans även långt senare i livet, vid till exempel förklimakteriet.

Annons

Vuxenakne kan bero på hormonstörning

Hos kvinnor kan vuxenakne orsakas av en hormonstörning, speciellt om menstruationen även har börjat bli oregelbunden. Diagnosen polycystiska ovarier (PCO) kan också orsaka hudproblem då det finns ett visst överskott av könshormonet testosteron i relation till mängden östrogen och progesteron i kroppen.

Se också: Det här är aknepositivism

Det här är aknepositivismBrand logo
Det här är aknepositivism

Tillsatta hormoner kan också påverka, till exempel så kan kombinations-p-piller kan ha en lindrande effekt på akne, medan andra preventivmedel som till exempel hormonspiral eller minipiller kan förvärra problemen.

Annons

Ändrad kosthållning mot hudbesvär

Så om det inte går att bli av med aknen genom att tvätta sig extra noga, vad finns det då för alternativ? För det första kan det vara en idé att ta reda på om det faktiskt finns någon bakomliggande orsak till hudproblemen som behöver behandlas, men om inte så kan en hudläkare hjälpa till att ställa rätt diagnos.

Enligt vissa forskare och dietister finns det ett samband mellan kosthållning och livsstil och akne, medan andra anser att det är allt för kontroversiellt att ta ställning till. De som hävdar att en ändrad kosthållning kan hjälpa mot besvären pekar på att ett minskat intag av socker, vitt mjöl och mejeriprodukter kan hjälpa.

Receptfria läkemedel mot akne

För svårare problem kan en hudläkare ordinera medicinering, antingen i form av krämer eller i tablettform. Medicinen fungerar bland annat så att den minskar talgproduktionen i kroppen och då är det lätt att få besvär med klåda och torr hud på resten av kroppen – talgproduktionen har ju som funktion att smörja vår hud så den håller sig mjuk av sig självt. Vissa hudvårdskliniker erbjuder laser som behandling för både akne och akneärr.

Annons

Den som hellre vill angripa problemet på egen hand kan testa olika receptfria läkemedel, till exempel antibakteriella krämer och rengöring anpassad speciellt för vuxenakne. Fråga personalen på apoteket så får du tips och råd.

3 tips för dig med vuxenakne

  • Sola försiktigt
    Måttligt solande kan förvisso hjälpa, delvis på grund av sin uttorkande effekt. Men om värmen gör att blir man för svettig eller smörjer in sig med mycket solkräm kan porerna täppas till ytterligare. Solar du mycket kan du även påverka pigmentet i eventuella ärr i huden.

  • Rengör inte för mycket
    Det är lätt att börja tvätta och skrubba allt för mycket och då få motsatt effekt i form av en ökad talgproduktion om huden blir för torr. Tvätta med anpassade produkter morgon och kväll och gör en djuprengöring en gång i veckan.

  • Ha tålamod
    Det finns tyvärr ingen snabb lösning för problem med huden, och många produkter kräver lite tid för att huden ska vänja sig och anpassa sig. Följ råden på förpackningarna och byt inte produkter för ofta, det kan också stressa känslig hy.

Källor: 1177.se, internetmedicin.se, Apoteket hjärtat

Annons