Artikeln innehåller reklamlänkar

15 ullgarn vi gärna stickar vinterplagg med

Ull har en fantastisk förmåga att hålla värmen! Här är 15 härliga garner som passar perfekt till stickprojekten inför vintern.

Ullgarner är roliga att sticka med och passar perfekt till koftor, strumpor, mössor och andra typer av plagg till den kalla årstiden. Börja sticka redan i dag och ha härliga och varma favoriter att svepa om dig där vinden viner.

Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter
Slå på ljud

Vilket garn du väljer att sticka med hänger ihop med hur det är förberett. Inte alla ullgarner lämpar sig till stickning; en del är till exempel bättre lämpade till filtning. Lite förenklat skiljer man oftast mellan mjuk och kortfibrig ull som ger mjukt garn och som passar perfekt till stickning av kläder och långfibrig och lite grövre ull som ger slitstarka trådar och därmed lämpar sig bättre till vävning av till exempel möbeltyger och plädar.

Vilka egenskaper ull har kan variera mycket och saker som väder, typ av djur och behandling av råvaran påverkar slutresultatet mycket. Faktorer man tar hänsyn till är fiberlängd, krusighet, glans och fiberfinhet. Den bästa ullen kommer från fårets sidor och den sämsta från buk och bak där fibrer slits och är kortare.

Här tipsar vi om 15 härliga ullgarn att sticka med och som du kan klicka hem redan i dag.

Ullgarn – 15 fina varianter till stickningen

Tjockt entrådigt garn i 100% ull från Adlibris. Här kan du köpa det (länk till butik).

Tjockt ullgarn med brett användningsområde, tillverkat i Turkiet. Från Adlibris. Här kan du köpa det (länk till butik).

Megatjockt 1-trådigt ullgarn som är gjort av ny ren ull. Från Knit at Home. Här kan du köpa det (länk till butik).

Tovbart garn av 100 % ull, tillverkat i Finland. Från Novita. Här kan du köpa det (länk till butik).

Tjockt entrådigt garn tillverkat i 100% ren ull. Lätt att använda till att sticka kläder och accessoarer. Från Adlibris. Här kan du köpa det (länk till butik).
4-trådigt garn spunnet av ny ren superwashbehandlad ull. Perfekt allroundgarn med många användningsområden från Dale garn. Här kan du köpa det (länk till butik).
Härligt sockgarn som är en blandning av ull och polyamid som ger ett mycket slitstarkt garn. Från Adlibris. Här kan du köpa det (länk till butik).
Garn i 100% ull som passar perfekt att göra den klassiska Lovikkavanten i, fungerar även bra att tova. Från Svarta Fåret. Här kan du köpa det (länk till butik).
Mångfärgat garn i 100 % ull. Ett fyrtrådigt garn där alla trådar färgats i olika färger var för sig vilket ger en stickyta som skiftar färg mjukt och smidigt. Från Novita. Här kan du köpa det (länk till butik).
Superwashbehandlat garn i 100% ullfiber. Finns i flera olika färger och passar de flesta stickprojekt. Från Adlibris. Här kan du köpa det (länk till butik).
Klassiskt garn med den berömda ullen från Island som passar perfekt till Lovikka-vantar. Från Järbo Garn.  Här kan du köpa det (länk till butik).
Tweedgarn som består av 80% ull och 20% viskos – perfekt för halsdukar, sjalar, tröjor och koftor. Från Adlibris. Här kan du köpa det (länk till butik).
Ullgarn som passar till tröjor, sjalar, vantar, mössor och sockor. Bra val för dig som tovar och växtfärgar garn. Från Järbo Garn. Här kan du köpa det (länk till butik).
Fint 1-trådigt ullgarn av ny ren ull. Garnet passar till Islandströjor och andra rejäla utomhusplagg till sport- och friluftsliv. Från Knit At Home. Här kan du köpa det (länk till butik).
Obehandlat och naturligt garn av 100% ekologisk ull. Helt ofärgat och väldigt mjukt. Från Järbo Garn. Här kan du köpa det (länk till butik).
Foto: TT/Shutterstock
Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!