Återbruk: Sy bokfodral av gamla jeans

Återbruk: Sy bokfodral av gamla jeans
Sy ett fint bokfodral av gamla jeans. Fint till exempelvis en gästbok och roligt återbruk!

Så syr du ett bokfodral av gamla jeans

Beskrivning hemgjort bokfodral

Du behöver: En inbunden eller ring- bunden anteckningsbok, ett byxben av jeanstyg, en ficka av jeanstyg och sytråd.

Gör så här:

1. Klipp upp byxbenet utmed dubbel- sömmen. Klipp av dubbelsömmen helt och lägg åt sidan.

2. Vik ut byxbenet och lägg upp boken uppslagen på tyget så att bokens nederkant ligger jämnt med byxbenets nederkant. Klipp av tyget ca 4 cm ovanför boken.

3. Se till att det finns ca 4 cm tyg på var sida om boken. Klipp bort överflödigt tyg. Om byxbenet skulle vara för smalt får du skarva på en bit extra.

4. Vik ner den översta sömsmånen över bokens pärm, som när du klär en bok med papper. Pressa tyget. Klipp en kil precis vid bokryggen. Sy med raksöm nära kanten. Testa att den sitter bra runt boken.

5. Vik in sidornas sömsmån över bokpärmen på samma vis. Pressa tyget.

6. Sy utmed kanten och vidare som ett L i botten för att fästa hela sömsmånen. Kontrollera att jeans- fodralet passar på boken och ta av det igen för nästa del.

Annons

7. Sprätta av en ficka från jeansen. Här behövs ingen sömsmån.

8. Ta fram den avklippta dubbel- sömmen. Den ska få fungera som bokmärke. Lägg den under fickan så att den sticker upp ovanför fickan. Tråckla fast den längst ner.

9. Sy på fickan på bokfodralets framsida. Se till att lämna den öppen överst.

10. Sätt på fodralet på boken och kläm fast några snygga pennor i fickan.

Tips!

Inget jeanstyg hemma? Besök en second handbutik! Där finns det ofta massor av jeans i olika färgtoner och modeller. Det går också att köpa nytt denimtyg i en välsorterad tygaffär.

Ta vara på allt! Jeansens fickor är bra att använda för att kunna stoppa saker i, lädermärken och tygmärken kan bli fräcka detaljer, dubbelsömmar kan bli hållbara band och linningen med hankar är bra att fästa saker i.

Rätt tråd! Använd en tråd i blått som matchar tyget eller en gul/orange tråd som bryter av. Prova gärna att göra en dubbelsöm när du syr ihop, då får du fram ännu mer jeanskänsla.

Annons

 

Läs också:

 

Av Catharina Schlager

Foto: Eva-Lisa Svensson

Annons
Annons

Design: Bitte Carlsson

Mer inspirerade innehåll hos allas.se: