Brodera fritt – finaste brödduken till jul

En servett med ett julbroderi. En skål med dekorerade pepparkakor ovanpå.

Ett broderi med ett snirkligt paisleymönster och många detaljer ger dig de vackraste servetterna.

Ulla Alderin

Brodera den finaste servetten till jul. Fin att duka med till alla, men även som en brödduk så du bara behöver göra en.


De klassiska mönsterna är lika vackra år efter år och blir aldrig omoderna. Som det vackra paisley-mönstret på vår servett. Gör den i rött för en fin detalj på juldukningen, eller välj att göra den i grönt om du vill använda den hela året. Handarbetet är dessutom perfekt att ta med dig när du är på resande fot och en lagom kul utmaning då olika broderitekniker blandas.

Vill du ha en större utmaning så blir mönstret lika fint på en gardinkappa eller duk och då kan du upprepa motivet.

Brodera fritt

Ett bundet broderi broderas efter ett visst system där du sticker upp och ner nålen på givna punkter. Ett fritt broderi är, precis som det låter, ett friare sömnadssätt där nålen inte måste sättas ner på en exakt punkt.

Snirkligt mönster att brodera efter.

Ibl

Brödduk med paisleymönster

Material: En servett, en docka rött (nr 321) av DMC moulinégarn från Permin, tel 033-12 77 10, Permin.dk, och en självförsvinnande markeringspenna. Du behöver även ha tillgång till en skrivare.

3:57

Efter reklamen: Så gör du en väggbonad i makramé

(3:57)

Gör så här

  1. Skriv ut mönstret så du får det i önskad storlek.
  2. Rita av det på ditt tyg med hjälp av markeringspennan. Lättast är att tejpa fast mönster och tyg på en fönsterruta när det är ljust ute. Mönstret från pennan bleknar efter ett tag, och du kan behöva fylla i det efter hand.
  3. Brodera enligt mönstret med två deltrådar av garnet, fäst trådarna. Skölj försiktigt bort resterna av markeringspennan och pressa din duk.