Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Brodera med fri fantasi – härlig inspiration

03 jul, 2023 
Nadja Wehlitz
Pernille Enoch
Brodera med fri fantasi.
Ge din blus nytt liv med lite sött broderi, förnya din lampskärm med ett fyndat handarbete eller duka med hjärtans söta servetter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ibland är det inte så noga utan det slumpartade är det vackra. Fram med dina restgarner, se vilka som passar ihop och skapa fantasifulla mönster till din inredning och dina kläder.

Broderade blommor på en bluskrage
Korsstygnen blir en extra söt detalj på din blus.

Förnya dina kläder

Teckna en liten blomma på skjortkragen med en markeringspenna och brodera plattsöm och efterstygn med tre deltrådar. Använd samma färger att brodera stora korsstygn med längs med knäppningen.

Broderigarner på rad
Lägg fram dina broderigarner och se vilka som matchar.

Broderier som du skapar fritt från fantasin är perfekta projekt till dina matchande broderigarner.

Annons

Om du gillar broderier och vill ta en genväg kan du leta efter dem på loppisar, de brukar inte kosta många kronor. Välj ut ett helt stycke och klipp ut två kvadrater att sy en doftkudde av. Lägg delarna räta mot räta, sy ihop med raksöm, men lämna en liten del öppen för vändning. Renklipp sömsmånerna, vänd ut rätan, fyll med lavendel och sy igen öppningen för hand.

Broderimaterial på en duk med broderier
Personligt och snabbsytt!

Delar av en gammal duk kan ge dig den vackraste lampskärmen. Rita av skärmen på dukens aviga med 1 cm sömsmån och klipp ut. Spraya spraylim på lampskärmen och tryck fast tyget. Limma fast överskottet, upp- och nertill, mot skärmens insida. Vik in 1 cm mot avigan där sidorna möts, bak på skärmen, och limma fast.

Annons
Broderier på en rosa lampskärm
En kasserad duk har ofta hela delar att nyttja.

Bär ditt broderi

Pynta dina shoppingkassar med fantasifulla blommor. Rita dem på fri hand med en markeringspenna – även sneda stjälkar och blomblad blir vackra att titta på. Brodera efterstygn med hel tråd, tvätta bort pennstreck och pressa din kasse. Påsen med frukter har maskinbroderier och är köpt.

Shoppingkassar som hänger på en knopphängare
Säkert har du shoppingkassar i din ägo, som du kan göra personliga och fina med ett broderi.

På barns vis

Brodera en Smiley på en kudde för att sprida glädje i hemmet. Rita upp motivet med en markeringspenna, brodera ansiktet med kedjestygn, munnen med efterstygn och ögonen i plattsöm. Brodera med hel tråd.

Annons
Kuddar med broderier

Lite snett och vint, men personligt och charmigt! Montera linnetyg i en broderibåge, skriv din text och dekorativa streck med en markeringspenna och brodera med tre deltrådar. Fäst tygets kanter mot avigan och häng upp din nya tavla på väggen.

Ett broderi i en broderibåge
Det gör ingenting om du inte broderar helt rakt, det blir bara kontsnärligt charmigt på en tavla.

Brodera ett litet hjärta på servetten – enkelt och sött. Rita upp hjärtat med en markeringspenna, brodera motivet med tre deltrådar i plattsöm. Sy efterstygn runt hjärtat med en färg ton i ton.

Annons
Ett broderat hjärta på en servett,
Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
Så lätt målar du om din tråkiga lampa
Annons
Annons