Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Broderistygn till unika kuddar med härligt mönster

10 okt, 2017 
Allers redaktion
Brodera våra fantastiska kuddar med garanterad wow-effekt! De blir ett häftigt färgstarkt inslag i soffhörnet! Här hittar du en beskrivning på hur du gör stygnen till våra unika kuddar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vill du också skapa personliga kuddar med trendigt mönster? Här tipsar vi om broderistygn som passar perfekt på till exempel en soffkudde. Välj mellan plattsöm, kedjesömn, gles flätsöm, franska knutar, läggsöm, mille flerus eller schattersöm. Här under hittar du bilder som illustrerar hur du gör de olika stygnen.

Se också: Så kommer du igång med punch needle-broderiBrand logo
Se också: Så kommer du igång med punch needle-broderi

Broderad kudde

Färdig storlek: 40x40 cm.

Material till en kudde: Ca 42x84 cm tyg, vi valde ett ulltyg. Yllebroderigarn i önskade färger. Självförsvinnande markeringspenna, broderinål, papp till garnbollarna, stoppnål, sytråd, sax, innerkudde 40x40 cm.

Annons

Kudde med färgtäckande spetsar: Varje spets mäter ca 4 cm i basen mot cirkeln och är ca 8,5 cm från basen och ut i spetsen. Den yttre cirkeln är ca 16,5 cm i diameter, den minsta cirkeln ca 4 cm i diameter. Konturerna är sydda med kedjestygn och spetsarna är broderade i schattersöm.

Kudde med mönstrade spetsar: Spetsarna varierar i mått från 3 cm i basen mot cirkeln och 6 cm ut i spetsen till 4 cm resp 8,5 cm. Den yttre cirkeln är ca 16 cm i diameter, den inre ca 12 cm i diameter. Konturerna är sydda med stjälkstygn och spetsarna är broderade med följande tekniker: plattsöm, kedjesöm, gles flätsöm, franska knutar, läggsöm och mille fleurs.

Gör så här

  1. Klipp ut två tygstycken à 42x42 cm i trådriktning, sicksacka.
  2. Mät ut mitten på ena stycket på rätsidan och utgå från denna punkt när du ritar mönstret. Rita konturerna på mönstret centrerat enligt mått med markeringspennan.
  3. Brodera med yllebroderigarn. Börja med konturerna och cirklarna i en mörkare färg med kedjestygn.
  4. Brodera spetsarna i schattersöm i olika färger (den andra kudden i fribroderi i de olika broderistygnen). Fäst trådarna.
  5. Lägg tygbitarna till kudden räta mot räta och nåla fast.
  6. Sy med raksöm och 1 cm sömsmån med början några cm innan ett hörn. Sy runt om och avsluta några cm efter det sista hörnet.
  7. Klipp av hörnen och pressa isär sömmarna. Vänd rätsidan utåt.
  8. Gör fyra tofsar/fyra garnbollar, se separat beskrivning.
  9. Trä ena garnlängden på tofsen/garnbollen på stoppnål och trä igenom kuddhörnet från rätsidan. Gör likadant med den andra garnlängden. Knyt ihop dem från avigsidan så hårt det går för att inte tofsarna ska sloka. Gör likadant med de andra hörnen.
  10. Stoppa i innerkudden och sy igen öppningen.

Broderistygn till kuddar

Plattsöm

Kedjestygn

Gles flätsöm

Fransk knut

Läggsöm

Mille fleurs

Schattersöm

Av: Gunilla Thermænius

Foto: Christina Uhlin

Läs också: Brodera en vacker fågeltavla

Annons