Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Hon virkade en bil av 1500 meter klädlina

22 okt, 2021 
Julia Jarvi
På bilden syns två bilder. Till vänster syns en närbild på Jitka Havlickova som sitter i den virkade bilen. Till höger står den virkade bilen utomhus på ett fält.
Konstnären Jitka Havlickova sitter i sin virkade bil av klädlina och metall (2021).
På ett torg står en bil som inte riktigt ser ut som andra. Modellen är en klassisk Skoda Octavia combi - bara det att den är helt och hållet virkad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kan man virka en hel bil? Visst kan man det. Det gjorde konstnären Jitka Havlickova, personen bakom konstverket "Viktor". En virkad bil i naturlig storlek.

Se också: Bakom kulisserna – Tina skapar virkad korg

Bakom kulisserna – Tina skapar virkad korgBrand logo
Bakom kulisserna – Tina skapar virkad korg

Bilen består av en metallstomme som omsluts av virkningen. Det gick åt 1500 meter klädlina och 50 kg epoxy för att skapa hela den virkade bilen. Havlickova skriver på sin hemsida att konstverket är ett monument av den första bil hon ägde, som var just en Skoda Octavia combi 1967, och som hon kallade för Viktor. Därför fick även konstverket heta så. Hon lärde sig virka av sin mormor som barn för att fördriva tiden en gång när hon var sjuk.

Bild på en virkad bil som står bredvid en röd Skoda Octavia combi bil på en plattform.
Här står konstverket bredvid originalet på Skoda Muzeum (2014).

Virkade framför tv:n

De olika delarna av bilen virkade hon hemma framför tv:n medan hon tittade på den gamla tv-serien Columbo. Det var att sätta ihop allting som var det svåra. Konstverket skapades redan 2001 och har under 20 års tid rest världen runt på olika utställningar. Mest har den synts på gallerier i huvudstaden Prag men den ställdes även ut i Los Angeles under några månader. Sverige har aldrig fått något besök av bilen – än så länge. Den virkade bilen går förstås inte att köra på riktigt då den är helt tom inuti. Men den har faktiskt haft riktiga hjul ibland och fått rulla några meter.

Annons

Hyllar tjeckisk industri och hantverk

Havlickova arbetar i vanliga fall främst med skulpturer i glas och lera. Bilen "Viktor" är hittills det enda virkade konstverket hon har skapat. Förutom att den har en personlig betydelse säger Havlickova att hennes virkade bil också ska betraktas som en hyllning till tjeckisk industri och traditionellt hantverk. Bilmärket Skoda Auto grundades i Tjeckien på 1890-talet.

Detalj av glasskulpturen Break Time av Jitka Havlickova.

Bilen har stått ute i alla sorters väder men klarat sig bra. Sedan den 14 oktober står den virkade bilen på torget utanför Galerie Caesar i tjeckiska staden Olomouc, där den har fått ny uppmärksamhet i samband med att galleriet firar 30 år.

Källa: havlickovajitka.com

Annons