Här visar Mette-Marit upp sina kreativa sidor: ”Mitt sätt att hitta lugnet”

Kronprinsessan Mette-Marit är en av alla som använt den extra tiden under coronapandemin till att lära sig nya färdigheter, bland annat har hon tagit en keramikkurs.

Det har varit ett speciellt år för oss alla och den norska kronprinsessan Mette-Marit, 47 år, har varit flitig med att dela vardagsögonblick från kronprinsfamiljens coronaliv i sociala medier.

Vi har sett dem bada, vara på utflykter, läst läxor och lagat mat, precis som de flesta andra av oss.

Se också: Så blir svenska The Crown

1:36

Efter reklamen: Så blir svenska The Crown – hovet bekräftar samarbete

(1:36)

Men kronprinsessan har också använt tiden till att skaffa sig nya hobbies. För ett tag sedan lade hon ut bilder på sig själv vid en vävstol, och sedan avslöjade hon att hon även gått en keramikkurs.

Fick beröm för sin skapelse

”Jag har varit på min första keramikkurs. Hittade en bild på Instagram med några blommor som jag gärna ville göra själv. Är förvånad att jag lyckades”, skrev hon till sina trehundratusen följare på Instagram.

Keramikblommor

Den färdiga skapelsen.

Foto: Foto: @crownprincessmm

Inlägget på Instagram visade flera bilder på när prinsessan gjorde blomsterdekorationen, och även det färdiga resultatet såklart. En imponerande dekoration med rosor i pastellfärger. Och många blev väldigt imponerade av hennes konstnärliga förmågor, på kort tid fick inlägget 45 000 gilla-markeringar och 1347 kommentarer.

Flera, både kända och okända, personer, hyllar Mette-Marit i kommentarer till inlägget på Instagram. Tv-programledaren Synnøve Skarbø skrev ”Wow” med en emoji som klappar händer och Gunhild Stordalen lade in fyra röda hjärtan. Från svägerskan prinsessan Märtha Louise kom ”De är sååå fina!" och ett hjärta.

Mer tid efter sjukdomen

Formgivaren som höll i keramikkursen gav också tummen upp. ”Tusen tack, du är en naturbegåvning, så full av skaparglädje, det gav mig massor av inspiration”, skrev hon.

Kronprinsessan Mette-Marits Instagramkonto.

Foto: Foto: @crownprincessmm

Kronprinsessan har tidigare berättat att hon kommer från en familj som gillar handarbete, men att hon själv inte var så bra på det. När hon besökte en textilfabrik 2014 berättade hon att hon har provat på stickning men att det inte gick så bra.

– Och nu har jag ju inte tid, sade hon till en norsk tidning vid det tillfället.

Nya beskedet om Mette-Marits svåra sjukdom

I dag har hon dock mer tid. Både för att världen har varit nerstängd på grund av pandemin och eftersom hon trappat ner på de officiella uppdragen sedan hon blev diagnostiserad med kronisk lungfibros.

Och mer tid har uppenbarligen gjort något med handarbetsförmågorna hon tidigare sagt att hon inte hade.

När kronprinsessan lade ut de första bilderna av sin vävning beskrev hon vad det kreativa arbetet gjort med henne:

”Mitt sätt att hitta lugnet ser du om du bläddrar vidare”, skrev hon på Instagram och refererade till bilderna av vävstolen.

Kronprinsessan Mette-Marit på keramikkurs

Kronprinsessan Mette-Marit på keramikkurs

Foto: Foto: @crownprincessmm

Och samma lugn och ro som kronprinsessan menar att hon får vid vävstolen har hennes svärmor, drottning Sonja, pratat om många gånger, i samband med sin egen produktion av konst.

Drottningen har aldrig stuckit under stolen med att konst ger henne en andningspaus i en annars hektisk vardag.

Själv debuterade hon som utövande konstnär efter att hon hade passerat 70 år och nu kan hon skryta med ett antal egna utställningar med både egenproducerad grafik och keramik.

– Det är en fristad, precis som att gå i naturen, har hon sagt till NRK.

Det är inte alls osannolikt att drottningens passion för att skapa har spridit sig till Mette-Marit. De två har ett mycket speciellt band, och svärmor har varit en bra guide genom åren.

Drottning Sonja tog emot Mette-Marit med öppna armar från första dagen, och den generositet och det förtroende som hon visade kommer troligen alltid att ha betydelse i deras förhållande.

– Jag har en fantastisk svärmor. Hon har varit helt enastående mot mig från första stund, har kronprinsessan tidigare sagt i en intervju med NRK.

Kronprinsessan Mette-Marit och drottning Sonja av Norge.

Kronprinsessan Mette-Marit har alltid haft en bra relation till sin svärmor, drottning Sonja.33

Foto: Andreas Fadum

Hon har också berättat att drottningen alltid varit där för henne när hon behövt det, utan att hon behövt be om det. Vilket så klart är en trygghet under det speciella liv hon och kronprins Haakon lever.

– Tryggheten som kungaparet ger oss gör att man klarar det mesta, eftersom de runtomkring tror på oss.

Kronprinsessan Mette-Marit bär vårens trendigaste blus – här hittar du den

Mette-Marit talar ut om dolda sorgen: "Väldigt svårt att prata om"

Nya bilder på Mette-Marit – beskedet om hennes hälsa