Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka väskor

Virka en vacker kasse – perfekt för sommarens shopping

22 jul, 2021 
Lina Lundström
En virkad kasse i tre olika färger.
Fin kasse med hålmönster som passar lika bra till stranden som att bära hem varor från affären i. Du virkar den uppifrån och ner i ett bomullsgarn.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

VIRKAD KASSE

Fin kasse med hålmönster som passar lika bra till stranden som att bära hem varor från affären i. Du virkar den uppifrån och ner i ett bomullsgarn.

Storlek: One-size.

Mått: Omkrets: 86 cm. Längd (utan axelband): 36 cm.

Garnåtgång: 100 g av nr 17 (naturvit), 50 g av färg nr 41 (senap) och 100 g av nr 59 (gammelrosa) av Drops Paris (100% bomull), 50 g = ca 75 m från Garnstudio.

Du kan läsa mer om garnet, se alla färger och köpa det här (reklamlänk).

Garn Paris från Drops Design
Klicka på bilden för att komma direkt till garnet.

Virkfasthet: 16 stolpar på bredden och 9 varv på höjden = 10x10 cm. Virknål: Nr 4,5. Nålnumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

Virka dina egna miljövänliga sminkpadsBrand logo
Virka dina egna miljövänliga sminkpads

Förklaringar till beskrivningen:

Mönster: Se diagram A.1 och A.2.

Virkinformation: I början av varje varv med fastmaskor ersätts första fastmaskan med 1 luftmaska. Varvet avslutas med 1 smygmaska i första luftmaskan i början av varvet. I början av varje varv med stolpar ersätts första stolpen med 3 luftmaskor. Varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet.

Annons

Virktips (gäller luftmaskor): 1 luftmaska ska motsvara 1 stolpe på bredden. Se till att öglan som görs i luftmaskan dras upp ett stycke på virknålen så att den inte blir för stram. Om luftmaskorna virkas för strama kommer mönstret att strama i de partierna där det är många luftmaskor.

Ökningstips 1: Det ökas 1 stolpe genom att virka 2 stolpar i 1 stolpe. Öka 1 stolpe i maskan före och efter båda markörerna (= 4 stolpar ökade på varvet).

Ökningstips 2 (jämn för- delning): För att beräkna hur det ska ökas jämnt, räknar man det totala maskantalet på varvet (t ex 130 maskor) och delar maskorna med det antal ökningar som ska göras (t ex 8) = 16,25. I detta exempel ökas det genom att virka 2 stolpar i ca var 16:e maska.

3 stolpar till 1 stolpe: Virka 1 stolpe i första maskan, men vänta med sista omslaget om genomdragningen (= 2 öglor på nålen), virka 1 stolpe till på samma sätt i var och en av de nästa 2 maskorna, men drag sista omslaget genom alla de 4 öglorna på nålen (= 1 maska).

Annons

Kort översikt över arbetet: Arbetet virkas runt nerifrån och upp. Till slut virkas botten ihop.

Frågor om garn och beskrivning: Kontakta butiken där du har köpt garnet eller gå in på www.garnstudio.com.

Virka 142 lm med virknål 4,5 med gammalrosa och fäst dem till en ring med 1 sm i första lm på varvet.

Varv 1: Virka 1 lm (= 1 fm) – läs Virkinformation, virka 1 fm i nästa lm, *hoppa över nästa lm, virka 1 fm i var och en av de nästa 4 lm*, virka från *–* totalt 28 ggr = 114 fm. Sätt en markör i början av varvet och en markör efter 57 fm (= 57 fm kvar på varvet).

Varv 2–5: Virka 1 stolpe i varje fm, samtidigt på varje varv ökas det 1 m på varje sida av båda markörerna så här – läs ökningstips 1 = 130 m. Obs! Kontrollera virkfastheten.

Varv 6: Virka 1 stolpe i varje stolpe och öka 8 stolpar jämnt fördelat på varvet – läs ökningstips 2 = 138 stolpar. Nu virkas det vidare så här – läs virktips: Virka A.1 totalt 46 ggr på varvet. När hela diagrammet är färdigvirkat på höjden repeteras sista varvet i diagrammet. När arbetet mäter 18 cm från uppläggningskanten byts det till naturvit. Virka vidare med sista varvet i A. 1 till arbetet mäter 31 cm från uppläggningskanten. Virka A.2 över varje rapport A.1 – kom ihåg virkinformation. Byt till senap och virka kanten och axelbanden så här:

Annons

Varv 1: Virka *1 stolpe i var och en av de första 23 stolparna, virka 72 lm – se till att lm inte virkas för strama (lm- varvet ska mäta 45 cm), hoppa över 23 stolpar, virka 1 stolpe i var och en av de nästa 23 stolparna*, virka från *–* 1 gång till på varvet = 2 axelband.

Varv 2: Virka *1 stolpe i var och en av de första 21 stolparna, virka 3 stolpar till 1 stolpe – läs förklaring ovan, virka 1 stolpe i var och en av de nästa 70 lm (det återstår 1 lm före nästa stolpe på varvet), virka 3 stolpar till 1 stolpe, virka 1 stolpe i var och en av de nästa 21 stolparna*, virka från *–* 1 gång till på varvet = 228 stolpar.

Varv 3: Virka 1 fm i varje stolpe. Klipp av och fäst trådarna. Vänd arbetet så att rätsida ligger mot rätsida och virka ihop botten längst ner längs det första lm-varvet som virkades. Virka med den färgen som det virkades med längst ner på kassen och virka genom båda lagren med början från markören i början av varvet så här: Virka 1 fm i varje lm, men hoppa över samma lm som hoppades över i början av arbetet. Klipp av tråden och fäst den.

Blev du sugen på att virka något mer? Varför inte göra tvättlappar av dina restgarner?

Annons