Sticka ett värmande pannband

Delad bild på de stickade pannbanden. Till vänster: Flera olika pannband. Till höger: En modell med pannband håller i flera varianter av pannbandet.

Vackra färger med höstkänsla! Pannbandet stickas med en tråd av varje garn vilket ger fina färgskiftningar och en mjuk känsla.

Foto: Garnstudio/Drops

Sticka ett värmande pannband med en tråd av alpackagarn och en tråd av ett garn i mohair och silke. Ett snabbt och roligt projekt som även passar bra för dig som är nybörjare.
Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter
1:39

Efter reklamen: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

(1:39)

Slå på ljud

Sticka trendigt pannband

Storlek: S/M (M/L) L/XL.

Passar huvudmått: Ca 54/56 (56/58) 58/60 cm.

Höjd: Ca 10/11 (11/12) 12/13 cm.

Garnåtgång: 1 nystan havsdimma (nr 7323) av Drops Alpaca (100% alpacka) à 50 g/167 m, och 1 nystan salviagrön (nr 34) av Drops Kid-Silk (75% mohair, 25% silke), à 25 g/210 m från Garnstudio, www.garnstudio.se.

Alternativa färgkombinationer: Nr 9026 (blush) av Alpaca och nr 33 (rost) av Kid-Silk. Nr 2923 (ockra) av Alpaca och nr 30 (curry) Av Kid-Silk. Nr 2020 (ljus nougat) av Alpaca och nr 20 (ljus beige) av Kid-Silk.

Stickor: Strumpstickor nr 5.

Stickfasthet: 17 m och 22 varv slätstickning med1 tråd i varje kvalitet (= 2 trådar) på stickor nr 5 = 10x10 cm.

Förklaring till beskrivningen:

Diagram: Se diagram A.1–A.5. Diagrammen används när pannbandet ska monteras.

Kort översikt över arbetet: Arbetet stickas runt på strumpstickor som en tub. Ändarna sys sedan tillsammans på ett sätt som bildar en fläta mitt fram på pannbandet.

Både snyggt och ­värmande! Du gör pannbandet genom att sticka en tub på strumpstickor som du sedan syr ihop så det bildas en fin ­vridning framtill.

Både snyggt och värmande! Du gör pannbandet genom att sticka en tub på strumpstickor som du sedan syr ihop så det bildas en fin vridning framtill.

Foto: Garnstudio/Drops

Beskrivning – så här stickar du pannband

Lägg upp 36 (40) 44 m på strumpst nr 5 med 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk (= 2 trådar). Sticka slätst runt tills arbetet mäter ca 49 (51) 53 cm. Maska av med rätmaskor.

Montering av stickat pannband

Arbetet är nu en tub med öppning i varje ände. Lägg tuben platt, se till att tuben inte är vriden. Nu ska öppningarna i ändarna stängas med en söm i varje sida, sy i de yttersta maskbågarna så att sömmen inte blir tjock – se streckade linjer i diagram A.1.

Arbetet har nu blivit en platt rektangel, vik rektangeln på längden så att den ligger dubbel – se diagram A.2.

Nu ska de långa sidorna av pannbandet läggas in i varandra i lager utan att arbetet vrids – se diagram A.3. Ändarna av pannbandet ligger nu växelvis inuti och utanpå varandra, och ändarna ligger kant i kant – se diagram A.4.

Sy nu genom alla lagren enl följ: Sy längs den streckade linjen i diagram A.5 (dvs över ändarna av arbetet), sy med täta kaststygn med 1 m i varje m – det är viktigt att det sys genom alla lagren så att sömmen inte syns när arbetet vänds.

Klipp av tråden och fäst den. Vänd arbetet så att sömmen är på insidan av pannbandet.

Design och beskrivning: Garnstudio, www.garnstudio.se.