Sticka vantar – enkel stickbeskrivning

Ett par vantar som känns både nya och traditionella. Mönstret är enkelt, ullen mjuk och färgkombinationen speciell.

Mönsterstickade vantar – gratis stickbeskrivning

Storlek: Dam, ca 25½ cm långa och 10 cm breda.

Garnåtgång: 1 nystan grå (nr 2016), 1 nystan gul (nr 2027) och 1 nystan lila (nr 2036) av Tartan 3 (100% ull) à 50 g/140 m från Fonty/Kulmen Garn & Design, www.kulmengarn.se.

0:52

Efter reklamen: Sticka handdukar: Lär dig göra sjömansbubblor

(0:52)

Stickor: Strumpstickor nr 3.

Stickfasthet: 24 m och 28 varv mönsterstickning på stickor nr 3 = 10x10 cm. Kontrollera alltid stickfastheten.

Ödhpt: lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm och dra därefter den lyfta maskan över den sist stickade = överdragshoptagning.

Beskrivning – så stickar du vantar

Så här mönsterstickar du vantar.

Vantarna har en rak och enkel passform, stickade med tre färger på strumpstickor nr 3. Garnkostnad ca 270 kr.

Foto: Christina Uhlin

Lägg upp 48 m med grått garn på strumpstickor nr 3. Byt till gult och lila garn och sticka resår, 1 rm, 1 am. Sticka sedan det 1:a varvet genom att sticka varannan m med gult garn och varannan m med lila garn varvet ut.

Den 1:a m stickas med det gula garnet.Fortsätt att sticka på samma sätt med gula m på gula m och lila m på lila m till dess att mudden mäter 6½ cm med uppläggningen.

Ta av det gula garnet och sticka därefter med det grå och det lila garnet enl diagram.Efter 17 varv mönsterstickning, markera för tumme enl följ:

Vänster vantes tumme, sticka 1: Sticka 4 m enl diagram, sticka 7 m med en garnände i en avvikande färg och knyt därefter ihop trådändrana på avigs.

Höger vantes tumme, sticka 4: Sticka 1 m, sticka 7 m med en garnände i en avvikande färg och knyt därefter ihop trådändarna på avigs. Flytta därefter tillbaka m till vä sticka och fortsätt att sticka som tidigare, enl diagram. Efter 41 varv mönsterstickning, påbörja hoptagningarna för toppen på vanten, se diagram, enl följ:

Sticka 1: 9 m, 1 ödhpt, 1 m.

Sticka 2: 2 m tills., 10 m.

Sticka 3: 9 m, 1 ödhpt, 1 m.

Sticka 4: 2 rm tills., 10 m.

Fortsätt att minska på samma sätt, med minskningarna ovanför varandra, med 1 m i mellan, på vartannat varv, 5 ggr sammanlagt och därefter på varje varv till dess 8 m återstår. Obs! De sista varven efter att hela diagrammet är färdigstickat, stickas i slätst enbart med det grå garnet.

Ta av garnet och dra det genom alla maskor och dra åt.

Tumme: Ta bort garnet i den avvikande färgen och plocka upp 21 m för tummen. Sticka slätst med det grå garnet i 4½ cm och sticka därefter m tills. 2 och 2 till dess 4 m återstår. Ta av garnet, dra det igenom m och dra åt.Fäst alla trådar.

Design och beskrivning: Annette Öberg Josefsson/Kulmen Garn & Design AB, tel 070-216 32 72