Sy av filt: Klassiskt i rött och vitt

Hängen av filt

Foto Christina Uhlin

Med hobbyfilt och broderigarn syr du vinterfina saker som håller stilen många år framöver. Variera färgerna efter tycke och smak.

Har du också fina band som legat länge i syskrinet? Av bara små bitar dekorerar du sköna och personliga handledsvärmare.

Handledsvärmare

Handledsvärmare av filt

Foto Christina Uhlin

Material: Två bitar ullfilt, 11x19 cm. Ta mått runt din handled. Filten ska kunna överlappa lite för att fästas med knappar. Band av olika slag, knappar för dekoration och knäppning, pärlor och 20 cm elastiskt snöre, 1,5 mm.

Kvinna med kopp och handledsvärmare

Värmer skönt!Ta vara på gamla knappar och fina band och sy gosiga handledsvärmare. Perfekta som julklapp eller till dig själv.

Foto Christina Uhlin

Gör så här

1. Sy fast valfria dekorationsband, antingen för hand eller på maskin.

2. Det enfärgat röda dekorerade vi med fina pärlemorknappar och små pärlor.

3. Längst ner sydde vi fast band som vi klippte till av ullfilt, 1,5x19 cm. Bandet syddes fast med röd tråd och dekorsöm på symaskinen. Även här dekorerade vi med små pärlor.

4. Klipp det elastiska snöret i fyra bitar á 5 cm.Knyt fyra öglor och sy fast två på varje handledsvärmare, på avigsidan. Sy fast knappar på motsatt sida på ovansidan.

Äntligen! Nu finns Allers Julmagasin 2021 att köpa!

Att brodera på filt är både enkelt och roligt. Använd en spetsig nål eftersom filten är stadig och lite tjockare.

Se också: Virka en grytlapp

1:06

Efter reklamen: Dubbelvirka grytlapp – så gör du steg-för-steg

(1:06)

HÄNGEN AV FILT

Hängen av filt

Foto Christina Uhlin

Material: Hobbyfilt i rött och vitt (3 mm tjocklek), broderigarn, knappar.

GÖR SÅ HÄR

1. Ta hjälp av glas eller lock till små burkar och klipp ut rundlar i filt. Vår bottenplatta är 7 cm i diameter och den mindre 4 cm.

2. Sy små langettstygn runt bottenplattan med hel broderitråd i motsatt färg.

3. Sy fast den mindre cirkeln på den större med efterstygn som ett kors. I mellanrummen som blir syr du ett V och fortsätter med efterstygn mot mitten.

4. På bottenplattan syr du nu V enligt bilden. Både som fortsättning på mittens efterstygn och även som ensamma dekorationer.

5. Sy. fast en knapp i mitten och fäst en tråd för upphängning.

Dubbelt upp?

Vi har sytt våra filthängen som en fram- och en baksida. Vill du göra dem fina från båda sidor syr du först dekorationerna på varje del och avslutar med att sy ihop cirklarna med en langettsöm.