Sy av kökshanddukar – snyggt förkläde och smart grytlapp

Förkläde och grytlapp sydda av kökshanddukar från H&M Home
Praktiskt som också är snyggt i köket måste man ju bara gilla. Sy ett fräscht förkläde och en smart grytlapp och du får just en sån kombo. Använd dig av färdiga kökshanddukar – snabbt, lätt, roligt och superfint!

Förkläde av kökshanddukar

En handduk på längden och en på tvären blir till ett snyggt och praktiskt förkläde med ficka fram. Kika vidare för att se hur du syr det!

Du behöver:

 • Två kökshanddukar, dessa 49:90/2-pack, H&M Home
 • 2,5–3 m bomullsband
 • En D-ring i metall

Gör så här:

 1. Markera mitten på den rutiga handdukens kortsida. Mät 12 cm åt varje håll och ca 32 cm rakt ner. Vik hörnen mot baksidan så att du får "bröstlappen" på förklädet, se bilden. Pressa eventuellt, markera en ca 2,5 cm bred sömsmån, klipp bort överflödigt tyg (hörnen) och fålla.
 2. Lägg den randiga handduken på tvären över den rutiga i höjd med där bröstlappens sneda kanter slutar, dvs ca 32 cm ner från den rutigas ovankant. Placera så att den randiga handduken sticker ut lika mycket på båda sidor om bröstlappen.
 3. Klipp ca 12 cm bomullsband, trä det igenom D-ringen och vik på mitten. Placera det dubbelvikta bandet mellan den rutiga och den randiga handduken och nåla fast det 18–20 cm in, mätt från den randiga handdukens kortsida, se bilden.
 4. Sy fast den randiga delen mot den rutiga (samtidigt sys bomullsbandet fast) men lämna ca 25 cm öppet mitt fram så att du får en ficka.
 5. Sy en söm runt fickan, så stor som du vill ha den.
 6. Klipp två bitar, ca 1 m vardera samt en bit, ca 45 cm av bomullsbandet och sy fast de två långa bitarna till ett bälte och den korta biten till en ögla runt halsen. Fålla ändarna på bältet.

Grytlapp av kökshanddukar

Nu behöver du aldrig undra var den andra grytlappen tog vägen för här har du båda i en!

Du behöver

 • Två kökshanddukar, vi använde likadana som till förklädet
 • Ca 45 cm värmetåligt mellanlägg
 • Ca 2 m snedslå
 • 10–12 cm bomullsband
 • En D-ring i metall

Gör så här:

 1. Använd hela längden på den rutiga handduken men klipp bort de fållade kanterna att du får en bredd på ca 45 cm. Vik på mitten med rätsidan ut.
 2. Klipp till en bit av mellanlägget i samma storlek som handduken, vik även detta dubbelt och stoppa in mellan handdukens båda lager.
 3. Använd förslagsvis en tallrik (vi använde en liten mattallrik), eller något annat runt föremål som mall för att få till de rundade kanterna på grytlappen. Markera och klipp bort överflödigt tyg.
 4. Klipp två bitar av den randiga handduken, ca 22x25 cm – tänk på att använda handdukens fåll till öppningarna på grytlappen så slipper du fålla kanten igen. Runda även dessa med hjälp av en tallrik eller dylikt.
 5. Trä bomullsbandet igenom D-ringen och vik på mitten. Markera mitten av grytlappens längd och placera det vikta bandet till vänster eller höger om mitten (detta för att grytlappen ska hänga snyggt ifall du hänger upp den).
 6. Lägg de randiga bitarna över de rutiga, se bild. Fålla runtom med snedslå och sy fast bomullsbandet samtidigt, så att ändarna på bandet döljs. Pressa.

Design & beskrivning: Anna-Karin Amilon

Foto: Pernilla Wästberg

Sytillbehör: Stoff & Stil

Enkelt handarbete: Virka härlig sjal med vårkänsla