Sy lekfulla klänningar

Det kan bli en festlig klänning, en fantasifull klänning, en klänning till alla tillfällen. Ofelia och Marion är nöjdai sina unika klänningar sydda av två toppar från garderoben och bitar av bomullstyg – helt utan mönster.

Foto: Fredrik Ödman
Den sötaste klänningen syr du enkelt av en tröja och en kjoldel i bomullstyg. Enklare än så här kan det inte bli!

Klänning för alla tillfällen

Storlek: 110/116 cl, men storleken är lätt att anpassa. Material: En gammal eller ny bomullströja, med kort eller lång ärm, mönstrad eller enfärgad och ett mönstrat/enfärgat bomullstyg till kjoldelen. Det finns hur många kombinationer som helst till denna enkla klänning!

Gör så här

1. Med tröjan på kroppen, markera midjehöjden + 1 cm sömsmån.
2. Mät upp önskad kjollängd + 4 cm för sömsmån och fållen nertill.
3. Klipp av tröjan efter utmätt mått + 1 cm sömsmån. Klipp till 2 st kjoldelar i önskad läng + 4 cm x 90 cm bredd. Öka eller minska bredden efter storlek, vår bredd (110/116 cl) = 90 cm.
4. Rynka kjolen vid överkanten: Sy två rynktrådar bredvid varandra med stora stygn fram till sidsömmarna och låt trådarna hänga lösa. Dra till undertrådarna till tröjans vidd, knyt ihop trådarna. Fördela vidden jämnt.
5. Nåla och tråckla fast kjoldelen, räta mot räta, mot tröjan, sy fast med 1 cm sömsmån, sicksacka.

Tips!

  • Använd tygerna lite som du vill – sy en kant nertill, gör ett ”skärp” av överblivet tyg.
  • Sy en matchande hårrosett av en bit bortklippt tyg.
  • Förnya överdelen med ett påsytt litet tyghjärta (kanske för att dölja en fläck!).Kalasklar i snabbsydda klänningen som också lätt bliren lekfavorit till vardags. Foto: Fredrik Ödman

Klänning sydd av en randig tröja och två olika mönstrade tyger. Kanske har en gammal tröja blivit för kort, då är det bara att klippa av en bit på längden och sy på en kjoldel! Foto: Fredrik Ödman

Sticka till baby – supersöt mössa och kofta!

Mer inspirerade innehåll hos allas.se: