Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Upptäck makramé – så gör du en snygg väggbonad steg-för-steg

01 jun, 2020 
Tina Gustafsson
Väggbonad i makramé.
Gör en snygg väggbonad i makramé – vi lär dig den enkla tekniken.
Makramé är en teknik där du gör knopar och flätor som bildar olika mönsterkombinationer – ett handarbete som passar perfekt på väggen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Makramé är roligt pyssel med snyggt resultat! Här får du lära dig att knyta en vacker väggbonad av ulligt garn!

Knyt en väggbonad i makramé av ulligt garn – se filmen här:

Så gör du en väggbonad i makraméBrand logo
Så gör du en väggbonad i makramé

Gör en vacker prydnad med makraméknutar till din vägg! Med ett tjockt garn får du ett snabbt resultat.

Vi använde ullgarnet Chunky och ett nystan räckte till en bonad, Nordaven/Skapamer.se (reklamlänk). När du fått in tekniken kan du knyta en väggbonad i tunnare garn med fler knutar.

Klicka här för att komma till Skapamer.se (reklamlänk)

Väggbonad – instruktioner

Material: Tjockt garn, en rundstav eller gren samt snöre till upphängning.

Gör så här

  1. Knyt fast din rundstav eller gren i snöret och häng upp så du har båda dina händer fria. Klipp till 12 garnbitar à 180 centimeter och vik dem dubbla. Lägg den vikta änden över din rundstång, trä in fingrarna, ta tag i garnändarna på andra sidan och dra igenom.
  2. Arbeta från vänster sida mot höger. Lyft upp den yttersta garntampen över de två följande och den fjärde bakom samma två. Trä in ändarna i öglorna så du får en knut och dra åt försiktigt samtidigt som du för upp den.
  3. Slå ytterligare en knut på samma sätt med samma garntampar, men nu ska den längst till vänster gå under de två följande och den fjärde över. Dra åt och för upp knuten försiktigt. Dela upp garntamparna fyra och fyra och fortsätt knyta på samma sätt hela vägen. Du har nu sex dubbelknutar.
  4. Gör ytterligare fem rader med likadana knutar, men för varje rad hoppar du över de två yttersta garntamparna. Du kommer då få fem, fyra, tre, två och till sist en dubbelknut per rad.
  5. Nu ska du göra en linje med knutar längs sidorna. Börja från vänster in till mitten och sedan från höger in till mitten. Håll i snöret längst ut till vänster hela tiden med höger hand. Ta det andra snöret med vänster och dra det bakom, upp och in i öglan. För upp knuten utan att släppa snöret du håller i höger hand.
  6. Håll fortfarande snöret i höger hand. Slå en knut till med det andra snöret, men nu lägger du det framför. För upp knuten utan att släppa snöret du håller i höger hand.
  7. Släpp snöret längst ut till vänster och ta istället tag i snöre nummer två. Gör likadana knutar om alla snören tills du kommit in till mitten.
  8. Gör likadant från andra sidan. Här håller du snöret längst ut till höger i vänster hand och knyter med höger. Arbeta dig in till mitten på samma sätt som du gjorde från vänster.
  9. Knyt ihop de två mittersta knutarna med varandra två gånger. Lägg det högra snöret över det vänstra vid första knuten och sedan under vid andra.
  10. Klipp av ändarna som du tycker, de behöver inte vara jämna.

Film: Christina Uhlin
Frågor om beskrivningen: [email protected]

Annons