Virka en färgglad mormorspläd – enkel beskrivning

Den här färgglada pläden är uppbyggd av mormorsrutor i olika storlekar. Du virkar den med virknål nr 6, vilket gör att den går ganska fort att göra!

Klassisk pläd med mormorsrutor – så virkar du den

Färdig storlek: 130×130 cm.

Virknål: Nr 6.

Material: Restgarner av Molly (100% akryl) à 50 g/50 m, från Järbo garn, tel 026-27 30 30.

Beskrivning

Pläden är uppbyggd av mormorsrutor i olika storlekar, se beskrivning här intill.  I mitten: 4 rutor med 6 varv vardera sys ihop till en kvadrat. Virka sedan 8 varv runt kvadraten med 2 hst i varje hål och med 1 lm emellan, hörnen virkas med 2 hst, 2 lm, 2 hst (precis som ett hörn i en mormorsruta). Virka små mormorsrutor med 2 varv vardera så det räcker om kvadraten. Sy ihop de små rutorna till rader som sys fast runt kvadratens 4 sidor. Virka ytterligare 26 varv runt kvadraten.

Så här virkar du en mormorsruta

Virka 5 luftmaskor (lm). Slut till en ring med 1 smygmaska (sm) i första lm.

Varv 1: Virka 2 halvstolpar (hst) med nertag i ringen, 2 lm, 2 hst med nertag i ringen, 2 lm, 2 hst med nertag i ringen, 2 lm, 2 hst med nertag i ringen, 2 lm. Fäst sedan lm med 1 sm. Klipp av garnet. Nu har du en fyrkant med lm som bildar hörn.

Varv 2: Byt till garn i en annan färg. Virka 2 hst i ena hörnet, 2 lm, 2 hst i samma hörn. För att ta dig över till nästa hörn virkar du 1 lm. Virka 2 hst, 2 lm, 2 hst och sedan 1 lm för att ta dig över till nästa hörn. Fortsätt så i de två andra hörnen och avsluta med 1 lm. Fäst med 1 sm. Klipp av garnet.

Varv 3: Byt till garn i en annan färg. Virka nästa varv på samma sätt. Virka 2 hst i ena hörnet, 2 lm, 2 hst i samma hörn. Virka 1 lm och sedan 2 hst i nästa hål, 1 lm. Nu är du i nästa hörn, virka 2 hst, 2 lm, 2 hst. Fortsätt varvet ut och avsluta med 1 lm och fäst sedan med 1 sm.

Om du vill ha en större ruta är det bara att fortsätta med fler varv på samma sätt.

Läs också:

Virka klassiska mormorsrutor – enkelt mönster

Söt virkad matta med blommor

Virkade galgar – enkel beskrivning

Av Sania Hedengren och Susanna Zacke
Foto: Magnus Selander
Modell: Sania Hedengren