Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virka en färgglad mormorspläd – enkel beskrivning

04 sep, 2016 
Malin Perlheden
Den här färgglada pläden är uppbyggd av mormorsrutor i olika storlekar. Du virkar den med virknål nr 6, vilket gör att den går ganska fort att göra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klassisk pläd med mormorsrutor – så virkar du den

Färdig storlek: 130×130 cm.

Virknål: Nr 6.

Material: Restgarner av Molly (100% akryl) à 50 g/50 m, från Järbo garn, tel 026-27 30 30.

Beskrivning

Pläden är uppbyggd av mormorsrutor i olika storlekar, se beskrivning här intill.  I mitten: 4 rutor med 6 varv vardera sys ihop till en kvadrat. Virka sedan 8 varv runt kvadraten med 2 hst i varje hål och med 1 lm emellan, hörnen virkas med 2 hst, 2 lm, 2 hst (precis som ett hörn i en mormorsruta). Virka små mormorsrutor med 2 varv vardera så det räcker om kvadraten. Sy ihop de små rutorna till rader som sys fast runt kvadratens 4 sidor. Virka ytterligare 26 varv runt kvadraten.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Så här virkar du en mormorsruta

Virka 5 luftmaskor (lm). Slut till en ring med 1 smygmaska (sm) i första lm.

Varv 1: Virka 2 halvstolpar (hst) med nertag i ringen, 2 lm, 2 hst med nertag i ringen, 2 lm, 2 hst med nertag i ringen, 2 lm, 2 hst med nertag i ringen, 2 lm. Fäst sedan lm med 1 sm. Klipp av garnet. Nu har du en fyrkant med lm som bildar hörn.

Annons

Varv 2: Byt till garn i en annan färg. Virka 2 hst i ena hörnet, 2 lm, 2 hst i samma hörn. För att ta dig över till nästa hörn virkar du 1 lm. Virka 2 hst, 2 lm, 2 hst och sedan 1 lm för att ta dig över till nästa hörn. Fortsätt så i de två andra hörnen och avsluta med 1 lm. Fäst med 1 sm. Klipp av garnet.

Varv 3: Byt till garn i en annan färg. Virka nästa varv på samma sätt. Virka 2 hst i ena hörnet, 2 lm, 2 hst i samma hörn. Virka 1 lm och sedan 2 hst i nästa hål, 1 lm. Nu är du i nästa hörn, virka 2 hst, 2 lm, 2 hst. Fortsätt varvet ut och avsluta med 1 lm och fäst sedan med 1 sm.

Om du vill ha en större ruta är det bara att fortsätta med fler varv på samma sätt.

Läs också:

Virka klassiska mormorsrutor – enkelt mönster

Söt virkad matta med blommor

Virkade galgar – enkel beskrivning

Av Sania Hedengren och Susanna Zacke
Foto: Magnus Selander
Modell: Sania Hedengren

Annons