Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virka en fin sommarväska

31 maj, 2017 
Anna-Karin Amilon
utvald-bild-virkad-väska-sommar
Virka en söt sommarväska som är lika praktisk att ha med på stranden som på en shoppingtur på stan. Den här fina modellen är blåvit med ett dekorativt mönster – beskrivningen får du här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Virka en fin sommarväska – kreativt och roligt!

Mått:

Omkrets: Ca 80 cm.

Höjd: Ca 34 cm.
Garn & -åtgång: 4 nystan av fg 17 (vit), 3 nystan av fg 06 (jeansblå) samt 2 nystan av fg 05 (ljus blålila) av Drops Safran, 100 % bomull från Garnstudio, www.garnstudio.com. 1 nystan väger 50 g och innehåller ca 160 meter.
Frågor om beskrivningen: Vänd dig till butiken där du köpt garnet.
Virknål: Nr 3,5 – eller det nålnr du måste använda för att få 18 st och 10,5 v med 2 trådar på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.
Mönster: Se diagram A.1 och A.2. Diagrammen visar färgerna i mönstret. 1 ruta = 1 st.
Dubbeltrådstips: Använd tråden från både insidan och utsidan av nystanet. För att det inte ska bli väldigt tjockt där man fäster trådändarna, är det bra att inte byta båda trådarna på en gång. Det är också bra att fästa trådändar genom att lägga dem längs maskorna från föregående v och sedan virka runt dem och fästa dem medan man virkar.
Färgmönster (virkas runt): När det byts färg virkas det så här: Virka sista st med första färgen, men vänta med sista genomdragningen, byt till nästa färg och virka sista genomdragningen, sedan virkas nästa st. När det virkas med två färger läggs trådarna med den färgen det inte virkas med över maskorna från föregående v och det virkas runt trådarna så att de döljs och alltid är där de ska användas.
Virkinfo: Första stolpen på v ersätts av 3 lm, avsluta v med 1 sm i tredje lm.
Förkortningar: lm = luftmaska, sm = smygmaska, st = stolpe.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Arbetet virkas runt med 2 trådar.

Virka 5 lm med 2 trådar jeansblå med nål 3,5, och sätt ihop dem till en ring med en sm i första lm. Sedan virkas det runt efter diagram A.1 (det virkas 12 rapporter av A.1 på bredden) – läs färgmönster! V 1: Virka 12 st om ringen – läs virkinfo! V 2: Virka 2 st i varje st = 24 st. V 3: Virka * 1 st i första st, 2 st i nästa st *, upprepa *–* v runt = 36 st. V 4: Virka * 1 st i var och en av de 2 första st, 2 st i nästa st *, upprepa *–* v runt = 48 st. Kontrollera virkfastheten! V 5–12: Fortsätt med ökningar och mönster A.1 som förut, dvs för varje v virkas det 1 st mer mellan ökningarna = 144 stolpar. Det ökas 12 st på varje v. V 13: Fortsätt med att virka runt, men utan ökningar, och virka efter A.2 (= 8 rapporter på bredden). Fortsätt till A.2 är färdigvirkat, klipp av trådarna och fäst dem.

Snodd

Klipp 12 trådar à 10 meter av var och en av färgerna ljus blålila och jeansblå (= 24 trådar). Tvinna trådarna stramt tills till de gör motstånd, lägg snodden dubbel och den kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände. Trä snodden i väskan mellan 2 st i det nästnästsista v på väskan, så här: Börja efter den 21:a st på v: Trä snodden från insidan av väskan och ut, hoppa över 30 st och trä snodden från utsidan och in. Hoppa över 12 st och trä snodden från insidan och ut, hoppa över 18 st och trä snodden från utsidan och in. Hoppa över 12 st och trä snodden från insidan och ut, hoppa över 30 st och trä snodden från utsidan och in. Hoppa över 12 st och trä snodden från insidan och ut, hoppa över 18 st och trä snodden från utsidan och in. Justera eventuellt längden på snodden och knyt ihop ändarna på insidan av väskan.

Diagram

Diagram till virkad blåvit väska

 

Läs mer: Virka sommarens vackraste armband

Annons