Virka filt i fina sommarfärger!

Virkad filt med sicksackmönster från Drops Design
Virka en underbar filt att svepa om dig då du njuter av sommarkvällen ute på din altan eller balkong. Mellan tillfällena blir den en vacker inredningsdetalj i din soffa eller på sängen. Filten är ett riktigt roligt handarbetsprojekt för dig som gillar att virka!
Virkad filt med sicksackmönster från Drops Design

En stor filt med vackert sicksackmönster – härlig att svepa om dig!

Beskrivning virkad filt med ränder

Storlek: Bredd ca 80 cm och längd ca 125 cm.

Garn & -åtgång: 100 g vardera av färgerna nr 64 (ametist), nr 66 (plommon), nr 62 (salviagrön), nr 25 (mossgrön), nr 61 (lime), nr 17 (naturvit), nr 41 (senap), nr 65 (rost), nr 63 (ökenros) av Drops Paris (100% bomull), 50 g = ca 75 meter, från Garnstudio.

Virkfasthet: 16 stolpar på bredden och 9 varv på höjden = 10x10 cm.

Virknål: Nr 4,5. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

Förklaringar till beskrivningen:

Virktips: Om du vill ha en bredare filt, kan det läggas till extra rapporter med sicksack. En rapport mäter ca 11 cm på bredden. Lägg till 28 luftmaskor i luftmasksraden för varje extra rapport som önskas. En extra rapport = 18 stolpar mer när 1:a varvet är färdigvirkat.

Mönster: Se diagram A.1.

Ränder: Det virkas 2 varv med varje färg.

Virka ränder så här: 2 varv med ametist, 2 varv med plommon, 2 varv med salviagrön, 2 varv med mossgrön, 2 varv med lime, 2 varv med naturvit, 2 varv med senap, 2 varv med rost, 2 varv med ökenros, 2 varv med lime, 2 varv med plommon, 2 varv med naturvit, 2 varv med ökenros, 2 varv med salviagrön, 2 varv med senap, 2 varv med ametist, 2 varv med mossgrön, 2 varv med ökenros, 2 varv med rost, 2 varv med plommon, 2 varv med senap, 2 varv med naturvit, 2 varv med ametist, 2 varv med lime, 2 varv med salviagrön, 2 varv med mossgrön, 2 varv med rost.

Kort översikt: Arbetet virkas fram och tillbaka. Mönster och ränder virkas samtidigt.

Virka 194 lösa lm med virknål 4,5 med ametist, se virktips ovan. Se förklaring för ränder ovan.

Sedan virkas det efter diagram A.1 där 1:a varvet virkas så här: Virka 1 st i 4:e lm från nålen, 1 st i var och en av de nästa 2 lm, *hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 5 lm, virka 1 st i var och en av de nästa 3 lm*, upprepa *–* 5 gånger till, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm, hoppa över 1 lm, 1 st i var och en av de nästa 3 lm = 127 st. Det är 7 sicksacker på bredden. Vänd arbetet.

Varv 2 i diagrammet: 3 lm (dessa 3 maskorna ersätter första st), *1 st i var och en av de 8 nästa st, 1 st om luftmaskbågen, 3 lm, 1 st om samma båge, 1 st i var och en av de 8 nästa st, hoppa över 2 st*, upprepa *–* 6 gånger till. Vänd arbetet.

Varv 3 (byt till plommon): Se diagram A.1. Virka B 1 gång, upprepa C 6 gånger. Avsluta varvet med att virka D 1 gång.

Varv 4: Se diagram A.1. Virka D 1 gång, upprepa C 6 gånger, och avsluta varvet med att virka B 1 gång. Upprepa sedan varv 3 och 4, samtidigt som det byts färg som det står i förklaringen till ränder, se ovan. När alla ränderna har virkats 1 gång upprepas ränderna från början. Fortsätt till arbetet mäter 125 cm, eller önskad längd. Klipp av tråden och fäst den.

Tips!

Det är enkelt att göra filten större på både bredden och längden om du till exempel vill ha den som ett överkast. Du virkar den mönstrade pläden i ett mjukt garn av bomull.

Se mer. Knyt en väggbonad med makramé:

Så gör du en väggbonad i makramé
Slå på ljud
Enkelt handarbete: Virka härlig sjal med vårkänsla
Virka stadig korg – gratis beskrivning