Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virka glittrande julkulor

29 nov, 2023 
Virka glittriga julkulor
Julkulan är inspirerad av gammaldags julgodis, så du kommer garanterat att bli sötsugen när du virkar!
Virka ditt egna julpynt och få en färgsprakande julgran! Du virkar dessa julkulor enkelt efter vår beskrivning och i ett läckert glittergarn och virknål nr 5.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julgodis eller pynt till julgranen? Det är svårt att säga då dessa virkade julkulor är söta som socker. Virka flera stycken för en färgsprakande jul.

Söta julkulor

Storlek: One size.

Julkulans bredd: 9 cm.

Julkulans längd: 11½ cm.

Se också: Så gör du gyllene ljuslyktorBrand logo
Se också: Så gör du gyllene ljuslyktor

Garnåtgång: 1 nystan rosa (nr 3), 1 nystan grön (nr 6), 1 nystan turkos (nr 8), 1 nystan lila (nr 11) av Flash it! (80% viskos, 20% metalliska fibrer) à 50 g/90 m, från Hobbii.

Virknål: Nr 5.

Virkfasthet: 17 m x 8 varv = 10x10 cm.

Tillbehör: Fyllnadsvadd 100 g, från Hobbii. Stoppnål.

Virkförklaringar:

Popcornmaska: Börja med att virka 6 st i samma m. Ta sedan försiktigt bort virknålen från arbetet. Sätt i virknålen i främre maskbågen på första st av de 6 st. Dra den ögla du släppte igenom öglan i främre maskbågen för att avsluta popcornmaskan. Första popcornmaskan på varvet är lite annorlunda. De första 2 lm i början på varvet + en popcornmaska virkad med 5 st räknas som den första 6 st pcm.

Virkade julkulor som ser ut som hårda karameller.
Popcornmaskor används för att lägga till lite textur till julkulan.

Info: För att göra detta ornament 3 dimensionellt, virkar du ibland bara i främre maskbågen eller bakre maskbågen på föregående varv. Fram och baksida på ornamentet är identiska, så de är enkla att montera ihop. De samlas med en vanlig fastmaska och lite fyllnadsvadd placeras inuti.

Annons

Förkortningar

lm = luftmaska

m = maska

mell = mellanrum

sm = smygmaska

fm = fastmaska

hst = halvstolpest = stolpe

5 st pcm = popcornmaska gjord av 5 stolpar

6 st pcm = popcornmaska gjord av 6 stolpar

bmb = endast i bakre maskbågen

fmb = endast i främre maskbågen

[ ] anger att maskorna virkas i samma maska

Framsida

Börja med en magisk ring.

Varv 1: 3 lm (räknas inte som en m), 12 st i den magiska ringen. Dra ihop och stäng ringen. Sm i bmb på första st = totalt 12 m.

Varv 2: Nu virkar du endast i bakre maskbågen i maskorna på Varv 1. [1 lm (räknas inte som en m), 2 fm i bmb]. I var och en av följande m, [2 fm i bmb]. Sm i första fm = totalt 24 m.

Färgglada virkade julkulor i glittergarn.
Fram- och baksidor är identiska, så det är enkelt att montera ihop dem. En liten mängd fyllning placeras inuti prydnaden.

Varv 3: Nu virkar du endast i främre maskbågen i maskorna på Varv 1. Sm i fmb i första st på Varv 1. [2 lm + 5 st pcm (räknas som första 6 st pcm), 1 lm]. *[6 st pcm i fmb, 1 lm]*. Upprepa *–* 10 ggr till. Sm i toppen på första pcm = 12 pcm + 12 lm-mell.

Annons

Varv 4: På detta varv virkar du i toppen på pcm och i lm-mell på Varv 3. [2 lm (räknas som första hst), hst], hst i lm-mell. *[2 hst] i toppen på nästa pcm. Hst i nästa lm-mell*. Upprepa *–* 10 ggr till. Sm i toppen på de 2 lm, avsluta och fäst = totalt 36 m.

Baksida

Virkas på samma sätt som framsidan.

Virka juldekorationer i glittergarnet Flash It! från Hobbii.
Det är alltid en bra idé med glitter och med garnet Flash it! kan du äntligen sluta leta efter det perfekta glittergarnet.

Montera

Samla ihop ornamentet, sätt ihop fram- och baksida med rätsidan utåt. Sätt nu virknålen i en maska på både fram- och baksida och dra igenom garnet. Virka sedan 1 fm i de 2 motsvarande hst på fram- och bakstycke. Men, i ett set med motsvarande hst virkas, [1 fm, 12 lm, sm i första lm på de 12 lm, 1 fm] för att skapa öglan att hänga i. När ca halva ornamentet är samlat, fyll det med lite fyllnadsvadd och fortsätt sedan med fm varvet runt. i slutet på varvet virkas 1 sm i den första fm, avsluta och fäst garnändarna.

Design & beskrivning: ­Maggie Trunkhill/Hobbii Design, [email protected]. Vid frågor om beskrivningen ­uppge modell Hard Candy – juldekoration

Annons