Trending: StickmönsterVirka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virka lussekatter till en fin krans

13 dec, 2016 
Agneta Koivisto
Virka finaste kransen
Virka fina lussekatter och sy samman till en krans att hänga på dörren. Du kan nästan känna doften av saffran och äpple sprida sig i huset när den fina lussekransen har blivit upphängd! De guldgula lussekatterna och trinda äpplena är jättefina att hänga upp i granen också om du bara känner för att virka en eller ett par figurer ur kransen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Virkad lussekrans – beskrivning

Mått: Ca 25 cm i diameter.

Garn: Jasmine 8/4, 100 % bomull. Ett nystan väger 50 g och innehåller ca 170 meter.

Åtgång: 100 g fg 002 (gul), 50 g fg 004 (röd) samt lite restgarn i grönt och brunt.

Garninfo: Kinna Textil AB, tel: 0320-184 51, www.kinnatextil.se.

Frågor om beskrivningen: Vänd dig till butiken där du köpt garnet.

Virknål: Nr 3.

Övrigt material: Fibervadd. Lång stoppnål. Ev lite ståltråd.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Minska 1 m = Dra upp garnet genom de 2 följande m (nu har du 3 öglor på virknålen) och dra garnet genom samtliga m.

 

Virka lussekatt

Låt garnänden vara ca 25 cm. Virka med gult garn 6 fm runt en magisk ring (se förklaring längst ner i artikeln). V 1: Virka 2 fm i varje m = 12 m. V 2: Öka 1 m i var 3:e m = 16 m. V 3: Öka 1 m i var 4:e m = 20 m. Fortsätt virka runt och fyll med vadd efter hand. När arb mäter 24 cm görs minskn på samma sätt som ökningarna i början av arb. Dra tråden genom de 6 återstående m, dra ihop hålet, klipp av garnet med ca 25 cm ände och fäst. Virka totalt 5 lussekatter.

Annons

Virka russin

Virka med brunt garn 5 fm runt en magisk ring. Virka 2 v fm, klipp av garnet och fäst. Virka totalt 10 russin.

Virka äpple

Lägg med rött garn upp och virka lika som lussekatten till och med v 3. V 4: Öka 1 m i var 4:e m = 25 m. V 5: Öka 1 m i var 5:e m = 30 m. V 6: Öka 1 m i var 5:e m = 36 m. V 7: Öka 1 m i var 6:e m = 42 m. V 8: Öka 1 m i var 6:e m = 49 m. Virka 7 v utan ökningar. Gör nu minskn på samma sätt som ökningarna i början av arb. Fyll med vadd efter hand. Dra tråden genom de 6 återstående m, dra ihop hålet och fäst garnänden. Virka ytterligare 1 äpple.

Virka blad

Virka med grönt garn 8 lm. V 1: Börja i 2:a lm fr nålen, virka 5 fm, 3 fm i sista m, 5 fm i lm:s andra båge så att lm-kedjan bildar en ”nerv” mitt i bladet. Klipp av och fäst garnet. Virka totalt 4 blad.

Virka stjälk

Virka med brunt garn 8 lm, låt garnänden vara ca 15 cm. V 1: Börja i 2:a lm från nålen, virka 6 fm. Klipp av garnet med 15 cm ände och fäst.

Annons

Virka band

Virka med rött garn 50 lm, virka 2 v fm. Virka med grönt garn 1 v sm runt hela bandet.

Montering av virkad lussekrans

Lussekatt: Forma till en lussekatt och fäst ihop med några stygn på baksidan så att den håller sin S-form. Fäst russinen genom att sticka garnändarna rakt igenom ”snurran” och knyta på baksidan.

Äpple: Sy fast 2 blad. Stick ner stjälkens båda garnändar mitt i bladfästet och rakt igenom äpplet. Dra till lite så att äpplet får en bullig form, knyt till. Gör en rosett och klipp av till en ”fluga”, ca 5 mm lång.

Krans: Trä upp alla figurerna på dubbelt gult garn och knyt ihop till en krans. Dra till garnet ordentligt så att trådarna inte syns mellan delarna. Sy fast bandet på baksidan. Stick ev i en ståltråd på kransens baksida så behåller den sin runda form när den hänger.

Annons

Magisk ring

Har du också irriterat dig på hålet som uppstår när virkningen börjar med luftmaskor som sluts till en ring? Då tror jag att du håller med om att den magiska ringen är en av de fiffigaste idéerna hittills!Börja med att lägga garnet ett varv runt vänster finger och låt änden löpa ner i handen. I stället för att virka lm virkar du nu fm (önskat antal) runt garnöglan och garnänden. Dra sedan till garnänden så att hålet dras ihop. Fortsätt virka som vanligt!

Idé och modell: Besse Lundquist
Foto: Anna Jeppsson

 

Annons