Lästips:Virka för nybörjareSyBroderaSy egna kläderVirka inför sommaren

Virka smarta shoppingkassar – gratis mönster

18 jun, 2019 
Anette Frennessen
En shoppingväska i flera olika färger kommer göra succé på stranden eller i stan!
Med så här snygga, virkade kassar är det inga problem att plastbanta och skippa affärens påsar. Virka en, två eller så många som du vill. Här hittar du gratis mönster och steg-för-steg guide för att virka shoppingkasse!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Virkbeskrivning shoppingväska

Storlek: One-size.
Mått: Omkrets: 86 cm. Längd (utan axelband): 36 cm.

Utrustning: Det här behöver du

 • Garnåtgång (till 1 kasse i gammalrosa):
 • Drops Paris från Garnstudio (garngrupp C)
 • 100 g färg 17 naturvit,
 • 50 g färg 41 senap
 • 100 g färg 59, gammalrosa.
 • Vill du ha en helt enfärgad kasse går det åt 250 g Paris.
  Garnupplysning: www.garnstudio.com
 • Virkfasthet: 16 stolpar på bredden och 9 varv på höjden = 10×10 cm.
 • Virknål: Nr 4 1/2. Får du för många m på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få m på 10 cm, byt till tunnare virknål.
 • Tillbehör: 2 markörer.
 • Mönster: Se diagram A.1 och A.2.

Se också: Virka miljövänliga sminkpads

Virka dina egna miljövänliga sminkpadsBrand logo
Virka dina egna miljövänliga sminkpads

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Virkinformation:I början av varje v med fm ersätts första fm med 1 lm.V avsl med 1 sm i första lm i början av v.I början av varje v med stolpar ersätts första stolpen med 3 lm.V avsl med 1 sm i 3:e lm i början av v.Virktips (gäller lm): 1 lm ska motsvara 1 stolpe på bredden. Se till att öglan som görs i lm dras upp ett stycke på virknålen så att den inte blir för stram. Om lm virkas för stramt kommer mönstret att strama i de partier där det är många lm.Ökningstips 1: Det ökas 1 stolpe genom att virka 2 stolpar i 1 stolpe. Öka 1 stolpe i m före och efter båda markörerna (= 4 stolpar ökade på varvet).Ökningstips 2 (jämn fördelning): För att beräkna hur det ska ökas jämnt räknar man det totala maskantalet på v (t ex 130 m) och delar m med det antal ökn som ska göras (t ex 8) = 16,25. I detta exempel ökas det genom att virka 2 stolpar i ca var 16:e m.3 stolpar till 1 stolpe: Virka 1 stolpe i första m, men vänta med sista omsl om genomdragningen (= 2 öglor på nålen), virka 1 stolpe till på samma sätt i var och en av de nästa 2 m, men drag sista omsl genom alla 4 öglorna på nålen (= 1 m).Kort översikt över arb: Arb virkas runt, nerifrån och upp. Till sist virkas botten ihop.

virka shoppingkasse
Ha ett gäng shoppingkassar redo för affären, strandsakerna eller till gymkläderna.

Kasse: Virka 142 lm med virknål nr 4 1/2 med gammalrosa och fäst dem till en ring med 1 sm i första lm på v.
Varv 1: Virka 1 lm (= 1 fm) – läs Virkinformation, virka 1 fm i nästa lm, *hoppa över nästa lm, virka 1 fm i var och en av de nästa 4 lm*, virka från *–* totalt 28 ggr = 114 fm. Sätt en markör i början av v och en markör efter 57 fm (= 57 fm kvar på v).
Varv 2–5: Virka 1 stolpe i varje fm, SAMTIDIGT på varje v ökas 1 m på varje sida av båda markörerna så här – läs Ökningstips 1 = 130 m. Kontrollera virkfastheten!
Varv 6: Virka 1 stolpe i varje stolpe och öka 8 stolpar jämnt förd på v – läs Ökningstips 2 = 138 stolpar.
Virka vidare så här – läs Virktips: Virka A.1 totalt 46 ggr på v. När hela diagr är färdigvirkat på höjden repeteras sista v i diagr. När arb mäter 18 cm från uppläggnings- kanten byts det till naturvit. Virka vidare med sista v i A.1 till arb mäter 31 cm från uppläggningskanten.

Annons

Virka A.2 över varje rapport A.1 – kom ihåg Virkinformation.

Byt till senap och virka kanten och axelbanden så här:
Varv 1: Virka *1 stolpe i var och en av de första 23 stolparna, virka 72 lm – se till att lm inte virkas för strama (luftmasksvarvet ska mäta 45 cm), hoppa över 23 stolpar, virka 1 stolpe i var och en av de nästa 23 stolparna*, virka från *–* 1 gång till på v = 2 axelband.
Varv 2: Virka *1 stolpe i var och en av de första 21 stolparna, virka 3 stolpar till 1 stolpe – läs förklaring ovan, virka 1 stolpe i var och en av de nästa 70 lm (det återstår 1 lm före nästa stolpe på v), virka 3 stolpar till 1 stolpe, virka 1 stolpe i var och en av de nästa 21 stolparna*, virka från *–* 1 gång till på v = 130 stolpar.
Varv 3: Virka 1 fm i varje stolpe.

Klipp av och fäst trådarna.

Vänd arb så att räts ligger mot räts och virka ihop botten längst ner längs det första luftmasksvarvet som virkades. Virka med den färg som det virkades med längst ner på kassen och virka genom båda lagren med början från markören i början av v så här: Virka 1 fm i varje lm, men hoppa över samma lm som hoppades över i början av arb. Klipp av tr och fäst den.

Beskrivningen visar den gammalrosa varianten.

Till den ljusblå används:

Drops Paris från Garnstudio (garngrupp C)

100 g färg 17 naturvit,

50 g färg 41 senap

100 g färg 101, ljusblå.

Till den vaniljgula används:

Drops Paris från Garnstudio (garngrupp C)

100 g färg 17 naturvit,

50 g färg 41 senap

100 g färg 35, vaniljgul.

Diagram:

Diagram väska

Foto: Drops Design

Annons