Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

10 livsmedel du inte ska förvara i kylen

14 jun, 2021 
Therese Persson
Kvinna tittar in i kylen.
Det är lätt hänt att vi fyller upp kylen med livsmedel som faktiskt inte hör hemma där. Brukar du ha tomat eller avokado i kylskåpet? Då är det dags att tänka om. Här är en lista över livsmedel som du inte ska förvara i kylen i syfte att minska matsvinnet, frigöra utrymme och spara pengar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När det är varmt ute kan det kännas lockande att fylla kylen med allt, men en hel del livsmedel hör faktiskt inte hemma där och kan ta skada av förvaringen.

1. Bröd

Du bör aldrig förvara bröd i kylen. Den kalla förvaringen sätter igång en kemisk process med stärkelsen som gör att brödet blir stenhårt. Att däremot frysa in brödet är bra, då bevaras stärkelsens form.

Så bevarar du ditt bröd på bästa sätt

  1. Frys in brödet separat i skivor.

  2. Frys in brödet när det är färskt.

  3. Om brödet förvaras i plastpåse - förslut påsen ordentligt.

Se också: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

2. Potatis

Här har vi en av de vanligaste missuppfattningarna när de kommer till att förvara livsmedel! Potatis trivs i kalla rum, men inte i kylskåpet. Det som händer i för låga temperaturer är att stärkelsen i potatisen förvandlas till socker snabbare. Förvara därför livsmedlet i en papperspåse på en mörk och sval plats utanför kylskåpsdörrarna.

Annons

Ett tips är att förvara potatisen i papper istället för plast. Då får den mer luft och förmultningsprocessen bromsas upp.

Tips – skaffa en praktisk potatispåse!

En påse för att förvara potatis som hjälper dig att hålla din potatis fräsch längre.

Läs mer och köp potatispåsen här (reklamlänk)

Annons

3. Lök och vitlök

Lök och vitlök hör inte hemma i salladsfacket. Dessa ska förvaras i torra utrymmen där de inte kan förorena andra livsmedel med sin starka lukt. Har du någon gång lagt märke till att din lök börjar gro? Det har med solljuset att göra. Bevara därför löken på en mörk plats.

4. Avokado

Om du förvarar avokado i kylen kan du vara säker på att den går från stenhård till mosig snabbare än att den mognar. Vill du däremot påskynda mognadsprocessen bör du förvara den i öppna bruna påsar.

När avokadon redan är uppskuren förvaras den dock bäst i kylen. Du kan dessutom pressa lite citron över för att slippa missfärgningar.

Tips – smart avokadodelare!

Med en avokadodelare tre-i-ett kan du säkert och enkelt dela avokadon i två halvor, kärna ur och skära avokadon i fina skivor. Smidigt, tidsbesparande och du slipper dessutom ha flera olika redskap nära till hands.

Läs mer och köp avokadoredskapet här (reklamlänk)

Avokadodelare.

5. Tomat

Tomater smakar mer vid rumstemperatur, och desto mindre om de förvaras i för kall temperatur. Man brukar säga att de kommer från Medelhavet av en anledning. Så ut med tomaterna ur kylen och upp med dem på köksbänken, gärna bort från direkt solljus.

Annons

6. Kakor

Mjuka kakor mår bäst av att förvaras i en lufttät behållare men kakor som innehåller mycket fett bör förvaras i kylen. I regel går de allra flesta bakverk att frysa in, men som tumregel måste de ha svalnat innan. Tänk även på att ju fetare bakverk, desto kortare tid i frysen. Fett härsknar nämligen med tiden och frysningen fördröjer processen.

7. Citrusfrukt

Alla former av citrusfrukter som apelsiner, citroner och limefrukter ska förvaras i rumstemperatur. Den kalla luften kan skada kvaliteten på frukten och dessutom smakar de bättre om de inte är alltför kalla. Se bara till att inte förvara frukten för nära varandra, då möglar de snabbare.

Annons

8. Honung

Detta livsmedel är ett naturligt konserveringsmedel som inte kräver kylning. Dessutom blir det svårare att bre och fördela honungen när den är för kall. Skafferiet är att föredra.

9. Melon

Om melonen är hel bör du hålla den borta från kylen. Om du däremot har skurit upp den, linda in och förslut den med plastfolie och förvara den precis som avokado, i kylen.

10. Kaffe

Det svarta guldet. Oavsett om det är i bönform eller malet, bör kaffet aldrig förvaras i kylen. Likt löken absorberar gärna kaffet lukten från andra livsmedel, förvara det därför i en lufttät behållare.

Annons

Tips – smart kaffemått med klämma

Kaffemått i rostfritt stål med klämma som håller ihop din öppnade kaffepåse.

Kaffemått med klämma.

Läs mer och köp kaffemåttet här (reklamlänk)

Källa: Good House Keeping

Annons