Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

10 livsmedel som kan förgifta din hund!

08 nov, 2016 
Maud Holmberg Klyft
Farlig hundmat
Plötslig diarré, kräkningar och kramper? Kanske har din hund blivit förgiftad av något i ditt kök. En del av det vi människor äter kan nämligen vara giftigt och skadligt för jycken. Vi listar 10 livsmedel du absolut inte ska låta din hund äta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hundar kan bli sugna på det mesta som doftar förföriskt eller som går att sluka. Den kan inte bedöma vad som är farligt eller inte. Vissa livsmedel kan vara direkt livshotande, annat är bara skadligt i stora mängder och mycket är också beroende på individ och ras. Befarar du att din hund blivit förgiftad så rådgör alltid med veterinär!

10 livsmedel som kan förgifta din hund:

1. Choklad, kakao

Innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund tål är individuellt och storleksberoende, ju mörkare choklad desto farligare. Vit choklad innehåller inte teobromin. Kan i värsta fall leda till dödsfall.

2. Alkohol/jäsande deg

Alkohol är inte bra för hunden och tänk på att även en deg kan vara illa. Jästen jäser i magen och det bildas alkohol. Att bli berusad är sällan livsfarligt men kan skapa stora obehag för hunden som blir vinglig och ostadig och precis som människan kan hunden också bli aggresiv i vissa fall.

3. Lök/vitlök

Alla lökväxter innehåller alicin, även kallat allylpropyldisulfid, som kan ge förgiftningssymptom hos hundar och katter. Alicin finns både i rå och tillagad lök och kan dessutom ge djuret blodbrist och även skada levern. Ge därför inte hunden matrester som innehåller lök och speciellt upp med köttbullar, korv, köttfärssås och färdiglagade rester som inte sällan innehåller lök. Vissa individer och raser är känsligare än andra. Kan i värsta fall även leda till dödsfall om djuret är känsligt och fått i sig stora mängder.

Annons

Se också: Vilken hundras passar dig?

Vilken hundras passar dig bäst?Brand logo
Vilken hundras passar dig bäst?

4. Nötter

Nötter kan innehålla aflatoxin (en mögelsvamp som växer på nötter) som hundar är känsliga för. Även en liten mängd av giftet kan orsaka förgiftning. Macadamianötter anses extra giftiga. Kan leda till dödsfall.

5. Vindruvor/russin

Vindruvor och russin kan ge akut njursvikt hos hunden. Hur stor mängd en hund klarar äta utan problem är individuell och storleksberoende.

6. Salt

Större mängd salt kan orsaka saltförgiftning. Se upp så att vovven inte dricker mycket havsvatten!

7. Avokado

Avokado innehåller ämnet persin och det råder en del osäkerhet kring hur giftigt detta är för hundar. Fruktens skal och växtens blad är giftigare än fruktköttet, men det kan ändå vara på sin plats att se upp. Fåglar är mycket känsliga för avokado!

8. Värktabletter

Värktabletter för människor ska endast ges till hund om veterinär rekommenderat det. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning och i värsta fall ge leverskador och försämrad syretransportering i blodet.

9. Sötningsmedlet Xylitol

Xylitol sänker blodsockernivån och kan orsaka förgiftning hos din hund, även här är faran beroende på mängd och individen/storlek. I svåra fall kan vovven få leverskador. Ge inte maträtter som sötats med xylitol och se upp med lightprodukter, tuggummi och halstabletter.

10. Potatis

Rå potatis innehåller solanin som kan ge kräkningar, diarré, yrsel och kramper.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Läs också:

Experten tipsar om bästa hundmaten

Annons