Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

10 oväntade saker du kan använda bikarbonat till

27 mar, 2017 
Minna Wallén-Widung
Bikarbonat som går att använda till många olika saker med smarta husmorsknep.
Bikarbonat kan användas till SÅ mycket mer än att bara baka med. Använd det för rengöring, i tvätten och i avloppet till exempel. Här är 10 oväntade saker du kan använda bikarbonat till!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Rengör kök och badrum med bikarbonat

Bikarbonat är något av ett universalmedel när det kommer till rengöring. Testa att använda det till kaklet, badkaret, toaletten, vasken, handfatet, kylen och frysen till exempel. Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa eller svamp och gnugga in. Skölj eller torka av efteråt och njut av att se smutsen följa med!

2. Bikarbonat tar bort dålig lukt

Bikarbonat kan också göra underverk för dålig lukt. Placera lite av pulvret i botten av sophinken eller tvättkorgen, på en assiett i kylskåpet eller varför inte i gympaskorna – vips har lukterna neutraliserats. Kan dock behöva göras några gånger innan lukten är helt borta.

Se också: Så rengör du en vidbränd kastrullBrand logo
Se också: Så rengör du en vidbränd kastrull

3. Ta bort vidbränd mat

Mat som kokat över och lämnat fula och svårborttagna fläckar på spisen mår bra av en bikarbonatbehandling. Häll först på ättika och sedan lite bikarbonat. Låt verka innan du sedan torkar bort blandningen – och smutsen – med en trasa och ljummet vatten. Har maten bränt fast i kastrullen? Gör så här: häll i vatten så att det täcker kastrullbotten och lite till. Tillsätt två teskedar bikarbonat, låt koka upp och sedan svalna. Nu kan du lätt skrapa bort matresterna.

Få bort fastbränd mat med bikarbonat.

4. Fixa avloppet

När vattnet börjar rinna trögt i vasken eller handfatet är det läge att försöka lösa upp eventuella proppar och avlagringar. Häll först i bikarbonat i avloppet. Fyll sedan på med vinäger tills det börjar bubbla och brusa. Låt blandningen verka en stund innan du häller på riktigt hett vatten. Metoden är mycket skonsammare än de kemiska propplösarna som finns på marknaden.

Annons

5. Fräscha upp mattor och möbler

Sprid ut lite bikarbonat på dina mattor och möbelklädslar. Pulvret hjälper till att ta bort gammal, instängd lukt och fräschar upp tyget. Låt verka i ungefär 15 minuter innan du dammsuger bort det. Det här knepet funkar också i hundkorgen.

6. Få bort kritstreck från väggen

Har barnen eller barnbarnen använt väggen som ritpapper? Det är lätt hänt, men kan också åtgärdas. Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa och skrubba försiktigt bort kritresterna. Behandlingen kan med fördel också användas om man råkar få bläck eller möbelskrap på målade väggar.

7. Fräscha upp tvätten

Nästa gång du tvättar, tillsätt lite bikarbonat i facket för sköljmedel. Bikarbonat hjälper till att fräscha upp färgerna, gör kläderna mjukare och ger en frisk doft. Ett bra mycket billigare knep än att använda sköljmedel.

8. Blanda ut schampot med bikarbonat

Blanda schampot med bikarbonat.

Trot eller ej – bikarbonat kan faktiskt göra underverk med håret. Blanda ut schampot med en liten mängd bikarbonat och tvätta håret som vanligt. Bikarbonatet hjälper till att bygga upp håret och neutralisera pH-värdet efter hårspray och andra produkter. Bikarbonat kan också fungera som ett substitut för torrschampo.

Annons

9. Rengör grillen

Om grillen fortfarande står orörd med ingrodd intorkade matrester från förra sommaren, kan det vara klurigt att få den ren igen. Testa att strö ut lite bikarbonat över grillgallerna och skrubba sedan bort smutsen. Det kan gå med en skursvamp, använd annars en grillborste. Inom kort är du redo för ännu en härlig grillsäsong.

10. Fräscha upp hårborsten

Förbered en skål med varmt vatten och några skedar bikarbonat. Lägg ner hårborsten i skålen och låt den ligga där ett tag medan oljig smuts och resten från hårprodukter löses upp.

Källa: Land, Good housekeeping, Leva & Bo

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons