Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

10 sätt att spara tid i köket

15 dec, 2021 
Minna Wallén-Widung
En rödhårig kvinna står i ett kök och provsmakar maten direkt ur soppsleven.
När vardagens måsten känns övermäktiga – och det gör de emellanåt för alla – är det tur att det finns smarta och enkla tips och trix för att göra så det hela går lite smidigare. Här är våra bästa tips som underlättar matlagningen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För många av oss kan det emellanåt kännas i närmaste omöjligt att balansera vardagens alla måsten. Att mellan jobb, hämtning på skolan, träning och städning dessutom hinna få mat på bordet varenda dag känns ibland som ett oöverstigligt hinder.

Men det finns faktiskt många riktigt smarta knep som underlättar matlagningen. Genom förberedelse och planering går faktiskt det mesta att lösa.

1. Gör en veckomatsedel

Planera en veckomatsedel och storhandla på helgen. Det underlättar enormt mycket att ha allt hemma när man kommer hem från jobbet. Och att redan på morgonen bestämma vad kvällens middag ska bestå av gör att man kan fokusera på annat under dagen.

Det går också att beställa hem mat från flera olika ställen, bland annat från Linas matkasse (klicka här).

2. Handla online

Storhandla i lugn och ro på nätet när alla kvällsbestyr av avklarade. Välj sedan hemkörning eller att hämta i butik. Perfekt också så här i coronatider om du vill undvika trängsel i mataffären.

Annons

Är du nybörjare på nätet? Med denna praktiska handbok lär du dig hur du handlar säkert på nätet och undviker fällorna. Författaren Malin Perlheden är journalist med tio års erfarenhet att jobba digitalt mot en kvinnlig målgrupp.

Läs mer och köp boken här (reklamlänk)

Boken Digitant.

3. Matkasse

Att beställa matkasse med färdiga råvaror och recept två gånger i månaden – eller så ofta du vill – sparar mycket tid. Det finns flera olika ställen att välja på Här hittar du Linas matkasse (klicka här).

4. Förbered kvällen innan

Förbered allt som du ska använda i köket redan kvällen innan. Ladda kaffekokaren eller -maskinen så att det bara är att trycka igång den på morgonen. Duka frukostbordet så är det bara att plocka grejerna ur kylen när du gått upp. Ställ fram skärbräda, kniv, kastruller och stekpannor så är allt klart inför middagsmatlagningen.

Annons

5. Storkok på söndagar

Om du har tid, lust och möjlighet – laga den kommande veckans middagar och lunchlådor på söndagen. Bara att ta fram och värma och eventuellt komplettera med pasta eller potatis.

Lunchlådor som är hopfällbara tar minimalt med plats när de inte används. Vi rekommenderar dessa hopfällbara lunchlådor. Tål frys, maskindisk och microvågsugn.

Läs mer och köp lunchlådorna här

6. Låt ugnen göra jobbet

Mat i ugn är ett snabbt sätt att fixa middagen, eftersom den i stort sett sköter sig själv där inne. Varför inte en härlig gratäng av något slag?

Här kan du köpa en snygg gratängform! (reklamlänk)

En grön gratängform/ungsform

7. Laga mat medan du jobbar (!)

Ett annat tips är att införskaffa en så kallad slow cooker, där du helt enkelt stoppar ner råvarorna som sedan långsamt tillagas medan du jobbar. Allt är klart och färdigt när familjen samlas hemma runt matbordet efter jobb och skola!

Köp en slow cooker här. (reklamlänk)

Slow cooker.

8. Ha alltid ett nödförråd hemma

Se till att det alltid finns en bra bas av skafferi- och frysvaror hemma. Färdiga köttbullar, falafel eller korv är perfekt att ha i frysen om det visar sig eka tomt i kylskåpet samtidigt som magen skriker av hunger. Pasta, bulgur, ris, tomatkross och konserverad tonfisk och är andra räddare i nöden liksom nötter och konserver.

Annons

9. Låt skalet sitta på

Strunta i att skala råvaror som potatis, gurka och morötter. Många rot- och grönsaker har mycket av sin näring i just skalet så det kan gott få vara kvar. Och det sparar dig oceaner med tid!

Med hjälp av en grönsakssvarv kan du dessutom snabbt och enkelt göra fina matdekorationer av dina favoritgrönsaker. Ett fantastiskt redskap i köket som även fungerar bra att använda till frukter.

Läs mer och köp grönsakssvarven här (reklamlänk)

10. Unna dig take away

Varför spara take away-middagen till helgen? Bestäm en dag i veckan när ni beställer hem mat så slipper ni fundera på matlagningen åtminstone den dagen.

Se också: Så minskar du dina matkostnader

10 budgettips: Så minskar du dina matkostnaderBrand logo
10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader
Annons