Artikeln innehåller reklamlänkar

10 tips som gör städ och tvätt betydligt lättare

En kvinna står mitt i ett rum som är väldigt stökigt. Bredvid sig har hon en hink med städhjälpmedel.

Foto: Shutterstock/TT

Att städa och tvätta kan vara de två absolut tråkigaste sysslorna som existerar. Men eftersom de trots allt måste bli gjorda med någorlunda regelbundenhet, är det smartast att ta till de knep som ändå finns för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Det är sannerligen ingen höjdare att komma hem från jobbet och inse att hela lägenheten eller huset är upp och ner, att det är dammtussar precis överallt och att de där ingrodda fläckarna på spisen inte har försvunnit mirakulöst under dagen.

Det är inte heller så kul att ägna hela helgen åt att storstäda och ta sig an tvättberget som bildats under vardagsveckan. Men bara lugn, med de här smarta tipsen kommer det att kännas lättare!

Se också: Så blir dina fönster skinande rena

Knepet: Så blir dina fönster skinande rena
0:58

Efter reklamen: Knepet: Så blir dina fönster skinande rena

(0:58)

Slå på ljud

1. Sänk kraven!

Det här är kanske den viktigaste saken du kan göra för din egen inre frid. Radera kraven du har på ett perfekt välstädat, fläckfritt hem och nytvättade, välstrukna kläder – det kommer att göra dig betydligt mindre stressad. Strunta i att det är lite stökigt när ni får vänner över på besök och kom ihåg att det inte är hela världen med lite skitiga fönster. Ägna dig åt viktigare saker istället – ta en promenad, spela spel med barnen eller se den där tv-serien du längtat efter så länge. Allt löser sig.

2. Gör lite varje dag

Försök, i den mån du orkar, att plocka undan lite varje dag. Släng tidningar och papper som ligger och skräpar, lägg tillbaka kringströdda saker på deras rätta plats, lägg utslängda kläder i garderoben eller tvättkorgen och försök att diska undan middagsdisken så den inte blir liggande. Om du ägnar några minuter åt detta varje dag går veckostädningen betydligt enklare och snabbare eftersom du redan gjort grundjobbet.

Med dessa smarta, och omtalade, diskhandskarna går det snabbt och lätt att få undan den västa disken efter maten eller snabbt diska upp något från diskmaskinen som behövs till kvällens middag.

Läs mer och köp diskhandskarna här (länk till butik)

3. Undvik tvättberg

Om du tenderar att mötas av tvättberg varje gång du öppnar badrumsdörren, testa att köra en tvättmaskin om dagen (eller varannan dag åtminstone) istället för att spara allt till slutet av veckan.

4. Dela ansvaret

Om ni är två vuxna i hemmet – dela upp hushållssysslorna som ska klaras av under veckan mellan er redan på förhand. Då slipper ni gräla om vem som tömde diskmaskinen sist eller gnabbas om vems tur det är att skrubba toaletten. Det minimerar också risken för att du i slutet av veckan inser att du gjort 99 procent av hushållsarbetet.

5. Lyssna på något

När det oundvikliga städpasset trots allt måste dras igång – plugga in hörlurar i öronen och sätt på din favoritmusik eller dra igång en bra podd. Eller varför inte dra med hela familjen på ett städpass samtidigt som ni spelar peppande discomusik på högsta volym. Vi lovar att städningen känns mindre betungande med lite örongodis.

6. Köp in städhjälp

Det är inte alla som har råd eller lust att göra det, men om du har möjlighet – överväg att anlita städhjälp. Det finns många företag i dag som erbjuder den tjänsten och det sparar dig massor av tid i vardagen.

7. Låt en robotdammsugare göra jobbet

Om städhjälp känns för dyrt och krångligt – köp en robotdammsugare! Be alla i familjen att plocka undan så att den lille hjälpredan kan komma fram överallt och låt den sedan städa hemmet medan du är på jobbet.

Här kan du köpa en prisvärd robotdammsugare (länk till butik)

8. Ha bara likadana strumpor

Om dina barn går med på det – se till att alla deras strumpor är likadana. Det går betydligt enklare att para ihop dem när du slipper leta runt i hela huset för att hitta två matchande exemplar. Det här gäller för övrigt dina egna strumpor också. Kör enfärgat så är saken biff!

9. Städa samtidigt som du gör annat

När du borstar tänderna på kvällen kan du förslagsvis torka av handfatet samtidigt. När du duschar kan du ta med skrubbsvamp och passa på att torka av väggar och kran. När du sitter i telefonkö kan du kanske dammtorka i vardagsrummet.

10. Gör det enkelt för alla hjälpa till

Det är inte de vuxna som ska göra allt hemma. Involvera gärna barnen från början (nåja, så snart det går i alla fall) i hushållsarbetet så att de vänjer sig vid att hjälpa till. Men se också till att underlätta för dem. Till exempel kan det vara en god idé att märka tvättkorgarna med färg och temperatur så att alla vet i vilken korg smutstvätten ska läggas. Det sparar också mycket tid när det är dags att köra tvättmaskinen om du slipper sortera om allt.

Se också: Fem smarta tips för att städa badrummet

5 smarta tips för att städa badrummet
1:12

Efter reklamen: 5 smarta tips för att städa badrummet

(1:12)

Slå på ljud