4 knep för att hålla diskmaskinen i toppskick

Så här rengör du diskmaskinen
Diskmaskinen behöver också diskas. Här är fyra knep som får den att bli som ny igen – med hjälp av sådant du redan har hemma!

Du använder den dagligen för att se till att resten av köket håller Michelin-klass – eller i alla fall nästan. Men när var senaste gången du rengjorde din trotjänare?

Öppnar en diskmaskin som varit igång och rengjorts.

Foto: IBL Bildbyrå

Lugn. Vi har knepet som hjälper dig hålla diskmaskinen ren och fin. Många bäckar små är en bra metod. Ungefär en gång i månaden är det lämplig att göra en mer grundlig rengöring.

Så rengör man diskmaskinen:

1. Håll koll på spolarmarna

Efter varje användning är det därför bra om du spanar in spolarmarna. Det är genom spolarmarna som vattnet trycks upp och sedan sprutas ut på disken. Men de små hålen blir lätt igentäppta av mat och annat. Med hjälp av en tunn ståltråd eller en tandpetare kan du försiktigt avlägsna smutsen.

Spolarmarna i diskmaskinen blir lätt smutsiga.

Foto: IBL Bildbyrå

2. Inspektera filtret

Rena filter ger ren disk. Om du drar ut bottenkorgen på din diskmaskin kommer du se avloppet. Avloppet är täckt av ett galler eller filter. Här fastnar det ofta matrester och i vissa fall även glas. Se till att rensa ordentligt för en ren diskmaskin.

Ett smutsigt filter i en diskmaskin.

Foto: IBL Bildbyrå

3. Ta bort fett och kalk

Ättika är en utmärkt – och miljövänlig – rengöringsprodukt. Detta gäller även när du ska göra ren din diskmaskin. Ungefär en gång varje månad är det lämpligt att hälla en deciliter ättika i botten på maskinen innan start. Ättikan kommer ta bort kalk, fett och dålig lukt. Ett annat alternativ är att strö ett par teskedar bikarbonat i botten på maskinen innan du kör din disk.

Bikarbonat hjälper rengöra diskmaskinen.

Bikarbonat. Foto: IBL Bildbyrå

För att hålla kalk och andra avlagringar borta går det också bra att regelbundet köra en kopp vit vinäger i maskinen.

En annan metod för att bekämpa kalk är citronsyra. Använd cirka 2 matskedar i pulverform och kör i maskinen. Väljer du den här metoden är det dock viktigt att du kör maskinen tom en gång efter behandlingen.

Se också: Så rengör du köksvasken busenkelt

Så rengör du köksvasken busenkelt
Slå på ljud

4. Kom ihåg utsidan

När diskmaskinens insida är ren är det förstås lämpligt att även ge utsidan lite omtanke. Torka de gummitätade kanterna med såpvatten. Använd en fuktad trasa eller en liten tandborste.

Glöm inte rengöra utsidan av diskmaskinen.

Foto: IBL Bildbyrå

Av Helena Sjögren
Källa: Good housekeeping, Leva&Bo, dinbyggare.se

Så blir silversmycken som nya igen – 3 enkla metoder rengör dem på nolltid