Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

5 saker du aldrig ska slänga i vasken

19 maj, 2016 
Margaretha Malmgren
Det är mycket som åker ut i köksvasken – men allt är inte lämpligt. Här är 5 saker att se upp med!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tidningen Land har tagit reda på vad rörmokare strikt avråder oss från att spola ner i diskhon. Här är 5 saker du aldrig bör hälla ut om du vill undvika proppar och stopp.

Saker som inte ska slängas i vasken:

1. Kaffesump

Kaffesump kan orsaka stora problem och stopp när den förenas med stelnat fett. Att sumpen skulle rensa rören från beläggningar är bara en myt, menar Land. I stället kan du använda sumpen i komposten eller som näring åt rosorna. Alternativet är förstås att bara kasta den i soporna.

2. Fett och olja

Matfett och oljor bidrar till att rören kan täppas igen. Det beror på att fettet, oavsett om det är fast eller flytande när du hällde ut det, så småningom alltid stelnar. Inte ens hett vatten kan lösa upp en hård klump av fett. Rådet är att hälla av fettet från pannan i en burk och sedan kasta det i soporna.

Annons

3. Råa ägg

Dåliga ägg som kastas ut eller tappas i vasken åker lätt ner i rören – och tillagas där i stället. Kommer ägget i kontakt med hett vatten blir det nämligen omelett i vattenlåset som sedan stelnar. Ingen bra lösning alltså – kasta i soppåsen i stället.

4. Stearin

Säkert är vi många som stått med en kniv och gjort ljusstakar rena från rester av stearin. Vi kanske tror att det inte är så farligt med smulorna som rinner ner i avloppet, men stearin bildar tyvärr lätt proppar i rören.

5. Gips, spackel och fogmassa

Detta här är givetvis ingenting vi medvetet häller i vasken. Men visst har det väl hänt att barnen har gjort gipsfigurer och sedan tvättat händerna i köket? Och kanske har vi själva sköljt av spackelspaden efter att vi täppt igen hål i väggen? Eller fogat i badrummet? Tänk på att materialet stelnar i rören även om det verkar löst när vi sköljer ner det.

Läs också:

4 smarta sätt att bli av med stopp i avloppet

7 saker du kan göra med kaffesump

Superknep: Så får du bort stearinfläckar!

Källa: Tidningen Land

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons