Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

6 prylar i köket som du borde byta ut oftare än du tror – kan vara en hälsorisk

06 aug, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Använder du din kaffebryggare, skärbräda eller disktrasa varje dag?
Ja, då har deras hygieniska livslängd förmodligen passerats för länge sedan.
Här är sex vanliga köksprylar som bör bytas ut oftare än man tror!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Tove testar: Rengör ugnen med såpa och vattenBrand logo
Tove testar: Rengör ugnen med såpa och vatten

Alla våra ackumulerade prylar och redskap i köket är hjälpmedel när det kommer till matlagningen (och den efterföljande städningen). Som medvetna konsumenter försöker de allra flesta förlänga livslängden på sina hushållsprylar så mycket som möjligt, men vissa köksprylar bör faktiskt inte få livsuppehållande åtgärder – i alla fall inte för den funktion som de är avsedda.

För att försäkra dig om hög säkerhet, hög hygien och hög kvalitet på matlagningen i köket bör vissa av dina trotjänare bytas ut... mycket oftare än du tror!

Annons

Köksprylarnas livslängd:

  • Disktrasan: 2-4 veckor.
  • Skärbrädan: När den har sprickor eller fläckar som inte går bort vid disk.
  • Non-stick stekpannan: 3-5 år.
  • Soppåsen: 2-3 dagar eller när påsen är fylld till två tredjedelar.
  • Kniven: När kniven blivit slö.
  • Kaffebryggaren: 2-5 år.

1. Disktrasan

Både disktrasor och disksvampar erhåller en extremt inbjudande grogrund för bakterier. I synnerhet om smutsen inte rings ur efter användning eller om de aldrig får torka riktigt ordentligt.

Båda två är vanliga stapelvaror i köket som används flitigt till bland annat disk och för att torka av ytor i köket. Men efter bara några veckor är de inte längre varken effektiva eller hygieniska. Så för att undvika att sprida bakterier i ditt kök bör du därför byta ut trasan och svampen med 2-4 veckors mellanrum.

Disktrasor och disksvampar bör bytas ut ofta.Foto: Shutterstock/TT

2. Skärbrädan

Skärbrädan är nog den kökspryl som får ta absolut mest stryk i vardagen, eftersom kniven gör åverkan på ytan nästan varje användning. Det är just i dessa knivskåror som bakterier gärna gör sig hemmastadda, vilket kan kontaminera mat och i värsta fall gör dig riktigt sjuk.

Annons

Även om skärbrädor förstås är väldigt tåliga så finns ändå riktlinjer för när de inte längre bör sparas, på grund av hygieniska skäl, inte för att de tappat funktionen. Huvudregeln är att skärbrädor i trä bör kasseras (eller helst återbrukas på annat sätt) när de börjar få sprickor eller bli skeva. Skärbrädor i plast bör bytas ut när de får fläckar som inte går bort vid disk.

När skärbrädan i plast börjar bli svår att rengöra ordentligt, då är det läge att byta ut den.Foto: Shutterstock/TT

3. Non-stick stekpannan

Non-stick stekpannor är stekpannor med en beläggning, den mest kända är teflon, som förhindrar maten från att bränna fast när du tillagar den. Dessa stekpannor är väldigt populära, eftersom de gör matlagningen mycket smidigare. Dessutom blir maten mer estetiskt tilltalande och kan även få bättre smak.

Annons

Problemet med är dock att stekpannorna åldras och blir mindre effektiva med tiden. När det blir repor eller rispor i beläggning kan nämligen farliga kemikalier hamna i maten. Därför bör livslängden på en sådan här panna inte överstiga 3-5 år, även om den fortfarande fungerar. I synnerhet om du märker att ytan börjar flagna. Livslängden kan förstås variera beroende på hur ofta stekpannan används.

PFOA och PTFE är vanliga kemikalier som används i beläggningar i non-stick stekpannor.Foto: Shutterstock/TT

4. Soppåsen

Det här kan ju låte som en självklarhet för de allra flesta, eftersom man generellt byter soppåse ganska ofta i ett hushåll med många personer för att förhindra dålig lukt. Men faktum är att påsarna inte är immuna mot bruksslitage de heller. Över tid kan de förlora sin integritet, bli svagare, gå sönder eller börja läcka.

Annons

Du kan förhindra det till viss del genom att investera i väldigt slitstarka påsar, men annars är grundregeln att byta påsen varannan eller var tredje dag, eller när påsen är fylld till två tredjedelar – vad som än kommer först.

Soppåsen kan behöva bytas ut tidigare än du tror.Foto: Shutterstock/TT

5. Kniven

En behändig och skarp kniv är din bästa vän i köket när det kommer till att förberedelserna innan matlagningen. Men även de bästa av knivar tappar så småningom sin egg. Slöa knivar kan vara farliga, eftersom risken för att man slinter och skär sig är mycket större. Grundregeln är att om du har problem att skära igenom en tomat, så är kniven slö.

Annons

När de börjar bli slöa behöver de bytas ut. Om det är högkvalitativa knivar från början kan de återupplivas av en slipning. Det gäller även andra typer av blad i köket, så som bland annat mindre knivar, brödknivar, hyvlar och skalare. Det är jätteviktigt för att se till att du får önskat resultat i köket – och kan göra det på ett säkert sätt!

Slöa knivar kan vara farliga att ha i köket och bör därför bytas ut.Foto: Shutterstock/TT

6. Kaffebryggaren

Kaffebryggaren, espressomaskiner, kaffekokare och vattenkokare är exempel på apparater som blir mindre hygieniska över tid. Särskilt om de används varje dag. Avlagringar av mineraler (vanligtvis kalk), olja och bakterier ansamlas även vid regelbunden rengöring.

Annons
Tove testar: Rengör mikron med citron och vattenBrand logo
Tove testar: Rengör mikron med citron och vatten

När du märker att kaffet får en sämre, ofta bitter, smak och din apparats funktion påverkats negativt – då är det dags att ersätta den. Det sker vanligtvis omkring 2-5 år, men kan variera beroende på hur ofta maskinen används.

Livslängden på kaffebryggaren är kortare än man tror.Foto: Shutterstock/TT

Regelbunden avkalkning och rengöring av bryggaren kan förlänga livslängden. Men om den sjunger på sista versen, kan det ändå vara läge att börja fundera på en uppgradering. Speciellt om du är en kaffeälskare!

Annons