Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

6 supersmarta sätt att använda bikarbonat

27 sep, 2017 
Malin Perlheden
Visste du att du har ett multimedel för att få fram fräscha dofter hemma i ditt skafferi? Bikarbonat kan användas till alltifrån luftrening till rengöring – vi lär dig de 6 smartaste användningsområdena.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns ingen anledning att slösa pengar på doftsprayer och dyra rengöringsmedel när du redan har allt du behöver för att få fräscha dofter hemma. Bikarbonat fungerar till det mesta – från att fräscha upp skorna till avloppsrengöring.

Har du ingen bikarbonat hemma? Ingen fara, du kan lika gärna använda bakpulver, som innehåller bikarbonat, men då behöver du öka mängden något eftersom bakpulvret är utblandat med andra ingredienser.

Det här kan du använda bikarbonat till:

Få bort dålig lukt i skorna med bikarbonat
Få bort dålig lukt i skorna med bikarbonat. Foto: Shutterstock

1. Få bort dålig lukt från skorna

Illaluktande skor är aldrig kul men lösningen är som tur är enkel! Strö bara en tesked bikarbonat inuti dem och låt pulvret verka över natten. Morgonen efter borstar eller dammsuger du bort resterna.

Annons

2. Håll avloppet fritt från lukt

Häll några teskedar bikarbonat i avloppet och spola med varmt vatten en liten stund. Bikarbonatet löser upp det som ruttnat i röret och tar bort eventuell dålig lukt som uppstått i samband med detta.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Är ditt avlopp ordentligt igenstoppat behöver du använda starkare medel; fråga i din livsmedelsbutik för att hitta ett alternativ som passar dina rör och läs instruktionerna noga innan du börjar.

Ta bort dålig lukt från dammsugaren
Foto: Shutterstock

3. Trolla bort dåliga lukter från dammsugaren

Häll lite bikarbonat på golvet och dammsug upp det. Pulvret hamnar i påsen där det tar bort de dåliga lukter som din dammsugare kan tänkas utsöndra.

Annons

4. Som basingrediens i din egen luftrengörare

Häll lite bikarbonat i en kopp och tillsätt några droppar av din favoritdoftolja. Den här luftfräscharen fungerar dubbelt: bikarbonatet tar bort eventuella ovälkomna lukter, samtidigt som doftoljan fyller rummet med din favoritdoft.

5. Gör illaluktande ytor och mattor doftfria

Har du en illaluktande matta, ett golv som luktar konstigt eller någon annan yta som avger lukter du helst hade velat vara utan? Häll lite bikarbonat på området och låt det verka under några timmar, borsta sedan upp pulvret för att få bort den dåliga lukten.

Om det fortfarande luktar efter behandlingen kan du skrubba lite lätt på området för att få bort eventuella resterande lukter.

Tänk på att aldrig använda bikarbonat på ytor och beläggningar som lätt får repor. Om du är osäker kan du testa på en liten hörna och se om bikarbonatet påverkar ytan på något oönskat sätt.

 

6. Ta bort dålig lukt i kylskåpet

Häll lite bikarbonat i en skål och ställ in i kylskåpet för att behålla den fräscha doft som du får när du städar.

Källa: Cleanipedia

Annons