7 tips - så slipper du en mus i ditt hus på hösten

Mus inomhus
Hösten har kommit och med den kylan. Liksom människan föredrar möss värme och tillgång till mat. Så här slipper du ovälkomna snyltare i ditt hem.

Valet mellan å ena sidan kyla och hunger, och å andra sidan värme och mättnad är tämligen enkelt. Ingen vill frysa eller vara hungrig, samma sak gäller möss och andra skadedjur som på hösten gärna följer med dig in i ditt varma hem med fullproppat skafferi.

Att stoppa den lilla krabaten är svårt, nästan omöjligt. Det krävs ett ytterst litet hål för att de ska ta sig in i vårt hem. Resultatet är gnagmärken, avföring och illaluktande urin. De kan också gnaga på elledningar i dina väggar vilket kan ge förödande resultat.

Med det finns några enkla saker som minskar risken för den objudna, om än ganska söta, gästen.

1. Ta bort gömställen

Gör omgivningen runt huset mindre attraktivt genom att ta bort buskar, högt gräs och bråte intill fasaden.

2. Täta hål

Du tänker kanske inte på det, men ditt hem har fullt med hål. Det gäller ventilation, skorsten, takpannor, vind och avlopp. Täta och sätt upp nät så försvårar du intrånget.

3. Bädda inte mössens säng

Om du har en vind eller källare bör du se över hur och vad du förvarar. Papplådor med kläder bjuder in till en bekväm säng. Förvara i lådor som inte gnags sönder så lätt eller har springor att klättra ner i.

4. Kontrollera rörgenomföringar

Möss kommer ofta in genom rörgenomföringar under diskbänken. Se till att dessa är tätade så att musen inte kan gnaga sig in och klättra upp.

Mus inomhus bland bråte

Möss kommer in genom trånga utrymmen. Bild: IBL

5. Plocka undan livsmedel

Förvara inte livsmedel i förpackningar som enkelt går att gnaga sönder. Använd istället glasburkar eller andra lösningar till mjöl och havre som annars är smarrigt för mössen.

6. Uppmuntra katten

Mössen är inte dumma djur, tvärt om. Har du en eller flera katter så kan de fungera i avskräckande syfte. Att fritt spatsera i ett hem med en katt är knappast riskfritt.

7. Mata inte fåglarna

På hösten och vintern kan det vara trevligt att mata fåglar som valt att stanna kvar i vårt kyliga land. Men tänk på att inte göra det nära ditt hem, det är nämligen inte bara fåglar som dras till fröer i träd och på marken.

Källa: Anticimex

Läs också: 6 vanliga skadedjur i köket – och hur du bekämpar dem