Artikeln innehåller reklamlänkar

7 vardagsprylar du kan byta ut redan i dag för en bättre miljö

Kvinna väljer miljövänligt i affären.

Foto: Shutterstock/TT

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Här är sju saker som vi alla använder i vardagen som går att byta ut till en miljövänlig version.

Under 2019 låg ordet flygskam på allas läppar och samtidigt som Greta Thunberg seglade över Atlanten med Skolstrejk för klimatet försvann plastsugrör på många av landets biografer och bärkassarna i våra matvaruaffärer var dyrare än någonsin förr tack vare en ny beskattning.

Miljömedvetenheten ligger helt i linje med de 17 globala mål i den så kallade Agenda 2030 som sattes upp av FN redan 2015. Målen sätter fokus på frågor som utrotandet av fattigdom, ökad jämställdhet och ett minskat klimathot.

Ingen kan göra allt, men alla kan vi bidra till en bättre värld och framtid för våra barn- och barnbarn genom att göra små förändringar i vardagen. Här tipsar vi om sju produkter som du använder ofta och där det finns lite bättre alternativ än affärernas slit- och slängvarianter.

7 vardagsprylar som du kan byta ut redan i dag

1. Återanvändbara påsar till frukt- och grönt

Från 1 maj 2020 beskattas ju även de tunna plastpåsarna som vi använder för att packa frukt och grönt i affären. Dessa återanvändbara påsar går att tvätta i maskin och håller i många år.

Läs mer och beställ här (länk till Smarta saker)

2. Bakplåtspapper i silikon

Traditionellt bakplåtspapper är svårnedbrytbart för miljön. Denna multifunktionella silikonmatta är en riktig mästare i alla branscher. Använd den som en non-stick matta för bakplåtar, som en rullmatta för bakverk eller som ett underlägg för heta kastruller! Sedan rullar du bara upp den för enkel förvaring, redo att användas om och om igen.

Läs mer och beställ här (länk till butik)

3. Allround-handskar

Glöm allt om plasthandskar och diskborstar som behöver bytas ut stup i kvarten! De här silikonhandskarna har massor av små piggar på insidan som gör det enkelt för dig att komma åt även där smutsen gömmer sig som bäst.

Läs mer och beställ här (länk till butik)

4. Silikonlock

Slipp plastfolie och använd silikonlock för att täcka skålar och burkar istället. Detta set innehåller 6 lock i olika storlekar som passar de flesta kärl och behållare och kan användas om och om igen.

Läs mer och beställ här (länk till butik)

5. Högkvalitativa matlådor

Matlådor i plast blir ofta slit- och slängvaror som belastar vår miljö onödigt mycket. Satsa på dessa rymliga, och hopfällbara, lådor istället – de tål såväl mikrovågsugn som maskindisk.

Läs mer och beställ här (länk till butik)

6. Servetter i ekologisk bomull

Istället för att köpa pappersservetter hela tiden. 4-pack fina tygservetter gjort av 99 procent återvunnen textil.

Läs mer och beställ här (länk till Ellos)

7. Återanvändbara sugrör

Sugrör i metall kan användas om och om igen. De rengörs enkelt med den medföljande miniborsten.

Läs mer och beställ här (länk till Partykungen)

Se också: resterna du kan återodla

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!
1:53

Efter reklamen: 7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

(1:53)

Slå på ljud