Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

9 oväntade sätt att använda ättika på

14 nov, 2017 
Minna Wallén-Widung
En hand med fint nagellack.
Ättika är en oväntad bra kompis i vardagen! Inte bara kan man använda den i inläggningar av olika slag – den syrade vätskan kan användas till en rad oväntade saker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ättika är ett återkommande inslag i husmorstips. Den mångfacetterade vätskan har så många användningsområden i köket att man inte kan annat än att lyfta på hatten.

Att ättika är en nyckelingrediens när det kommer till inläggningar av till exempel sill och gurka är sedan gammalt. Att den syrliga vätskan också passar bra som rengöringsmedel vet vi också. Nu fortsätter vi att fylla på kunskapsbanken med nya tips på vad du kan använda ättika till – här är nio något otippade användningsområden.

9 oväntade saker du kan använda ättika tillBrand logo
9 oväntade saker du kan använda ättika till

9 saker att använda ättika till:

1. Förhindra äggen från att spricka

Ägg som kokas i kastrull
Foto: IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Tillsätt en matsked ättika eller två när du kokar ägg för att förhindra att skalen spricker i kastrullen.

Annons

2. Fixa hållbart nagellack

Målade naglar
Foto: IBL

Visst är det irriterande med flagande nagellack? För att få nagellacket att hålla längre, testa det här knepet: tvätta naglarna med en bomullstuss dränkt i ättika. Applicera nagellacket och njut av snygga naglar längre!

3. Rensa avloppet

Smutsig vask
Foto: IBL

Få ett rent och luktfritt avlopp utan kemikalier! Gör så här: fyll en iskubsform med ättika och ställ in i frysen. Ta fram iskubarna vid behov och låt smälta ner i avloppet. Spola med vatten i ungefär en minut. Klart!

Annons

4. Bli kvitt myrorna

Myror inomhus
Foto: IBL

Fyll en sprayflaska med ättika och spraya på det ställe där du misstänker att myrorna tar sig in i huset. Ättikan avskräcker insekterna som förhoppningsvis håller sig borta i fortsättningen. Vill du däremot bli av med ett myrbo i trädgården gör du bäst i att hålla ättikan borta, eftersom den förändrar PH-balansen i jorden. Se i stället till att hålla jorden konstant blöt. Efter ett tag tröttnar myrorna och flyttar sitt bo.

5. Slipp frostiga bilrutor

Kvinna skrapar bilrutan
Foto: IBL

Att stå och skrapa bilrutor iskalla vintermorgnar är verkligen ingen höjdare. Med det här knepet kan du få frostfria rutor utan att behöva förfrysa händerna på kuppen. Blanda tre delar ättika med en del vatten, spraya på bilrutan innan du går och lägger dig och vakna upp till en förhoppningsvis frostfri bilruta.

Annons

6. Få vitare tänder

Leende kvinna med vita tänder
Foto: IBL

Genom att borsta tänderna med ättika utspädd med vatten två gånger i veckan kan du både få vitare tänder – och bättre andedräkt. Observera att ättika är frätande och att man aldrig ska förtära ättika outspädd.

7. Kalka av vattenkokaren

Vattenkokare
Foto: IBL

Vitgula kalkavlagringar i vattenkokaren ser inte särskilt fräscht ut. Men med ättika är kalkansamlingen snart ett minne blott. Häll i två deciliter ättika och åtta deciliter vatten i vattenkokaren. Koka upp och låt sedan stå i 15 minuter innan du häller bort blandningen. Koka sedan ett par gånger med bara vatten innan du använder vattenkokaren. Ibland krävs det att man kör ett varv till med ättikan för att få bort de mest envisa avlagringarna.

Annons

8. Bli av med dålig lukt

Kvinna håller för näsan när hon tittar in i kylskåpet
Foto: IBL

Ättika kan göra underverk med illaluktande kylskåp och ofräscha toalettstolar. Torka av kylskåpets insida med en blandning av ättika och vatten för att bli kvitt lukten. Försvinner den ändå inte kan du ställa in en skål med ättika i kylskåpet över natten.

9. Städa badrummet

Toalettstolen rengörs
Foto: IBL

Vill du slippa starka kemikalier när du städar badrummet? Häll en skvätt ättika i toalettstolen, låt verka tio minuter, skrubba och spola. Skinande rent och garanterat luktfritt! Du kan också testa att spraya glasväggarna i duschen med ättika och skrubba med en svamp för att få bort kalk- och tvålrester.

Annons

Obs! Var försiktig med outspädd ättika

Tänk på att ättika är irriterande för huden. Undvik inandning av ångorna. Vid stänk i ögonen, spola genast med mycket vatten och kontakta sjukvården. Vid förtäring av outspädd Ättika 24% kontakta sjukvården. Förvara Ättika 24% utom räckhåll för barn.

Ättika 24% ska inte förtäras outspädd.

Följ spädningsanvisningar på flaskan eller enligt recept.

Ättika, 24 %

1 grad = 6 cl = 4 msk

Ättika 12 %

Blanda 1 del ättika med 1 del vatten, vilket ger

ättika 12 %. Alltså samma styrka som ättiksprit.

Inläggningsättika 6 %

Blanda 1 del ättika med 3 delar vatten eller

späd 2 grader ättika med vatten till 0,5 liter.

Matättika 3 %

Blanda 1 del ättika med 6-7 delar vatten

eller späd 1 grad ättika med vatten till 0,5 liter

Källa: Perstorps ättika

Annons