Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Agnes Wold om städmyterna: "Blir aggressiv"

27 jul, 2017 
AvHenrik Högström
Att sjukdomar skulle bero på bristfällig städning är en patriarkal myt, säger Agnes Wold. Professorn säger att hon "blir aggressiv" bara hon tänker på det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under årens lopp har Agnes Wold, professor i bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, avfärdat vedertagna sanningar som myter och nonsens på löpande band. Bland annat uppfattningen om att sjukdomar skulle spridas lättare i dåligt städade hem.

Professorn menar att den sortens bacillskräck är påhittad och endast syftar till att ge kvinnor dåligt samvete över att de inte skurat tillräckligt.

Myt att damm sprider infektioner

En sorts patriarkal myt som tog form i början av förra sekelskiftet när industrialiseringen kom, menar hon. Därmed blev städningen ett hygienprojekt och ”hemmafrun” en sorts yrke för kvinnor.

– Då hittade man på den där myten att damm och smuts spred infektioner. Vilket det naturligtvis inte gör. Det sprids ju mellan människor och via mat och vatten, säger Agnes Wold

Annons

– Någon enstaka gång sprids det från djur men det är väldigt ovanligt.

Hemmafruarna skulle hålla rent

Men eftersom det fanns en uppfattning om att bristfällig städning skulle kunna leda till sjukdomar och död, låg det alltså på hemmafruarna att hålla rent. Om någon i hushållet blev sjuk var det därmed kvinnornas fel.

– Jag blir väldigt aggressiv bara jag tänker på det, säger Agnes Wold .

– Det är fascinerande att kvinnor i en massa religioner anses som orena och ändå ska de stå för renlighet. Det är en sån överjävlig konstruktion.

Har städhjälp och dåligt samvete

En av professor Wolds ledstjärnor i arbetet är kampen mot kvinnors dåliga samvete. Att de inte är tillräckligt smala, att de inte städat ordentligt eller att de inte ammat barnen tillräckligt länge.

De vetenskapliga insikterna innebär inte att hon är vaccinerad för egen del. Också Agnes Wold tycker att hon har det för stökigt hemma även om familjen har städhjälp och maken röjer bäst han kan.

Annons

– Usch ja. Jag har otroligt svårt för att slänga grejor och så jobbar jag ju så mycket. Klart att jag tänker att jag borde ta och rensa garderoberna men då är det alltid någon artikel som borde skrivas.

– Jag har naturligtvis jättedåligt samvete och skulle vilja ha det mycket snyggare.

Så även om det finns vetenskapliga fakta som säger att det inte spelar någon större roll hur mycket vi städar så finns det en social sida att beakta. Vi är flockdjur och vill inte bli utstötta ur gruppen. Inte Agnes Wold heller.

Läs också:

Agnes Wold: ”Föräldrar – sug på dina barns nappar”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons