Anna gör färgglada kaffefilter i 70-talstyger

Anna Laxhed, 33, kunde konstatera att hon förbrukade 730 kaffefilter om året. Nu syr hon sina egna istället av överblivet tyg. "Jag har gjort blindtest med mina vänner, det märks ingen smakskillnad alls".

Anna Laxhed i Solna är småbarnsmamma och pluggar till biomedicinsk analytiker. Fritiden lägger hon bland annat på sömnad. De senaste åren har fokus legat på att återvinna färgglada tyger från 70-talet. Det mesta har gått till att sy barnkläder.

– Det började under föräldraledigheten, säger Anna Laxhed som snokade upp de karaktäristiskt färgglada tygerna på Tradera, Blocket och i dedikerade Facebook-grupper.

Anna syr egna kaffefilter av gamla 70-talstyger

Anna kokar tyget en gång innan hon syr ihop filtret och tre gånger efteråt. Hon räknar med att varje filter tar ungefär 45 minuter att sy ihop. Foto: Privat

Med tiden blev det en hel del spill från byxor, tröjor och annat som Anna funderade över vad hon kunde göra med. Det blev till exempel napphållare, håraccessoarer och små tygrondeller som alternativ till köpevarianten i bomull.

Hobby och återbruk i ett

På så vis kunde Anna förena sin hobby med miljövänligt återbruk. Nytta och nöje.

– Det handlade om att ta hand om spill från min egen sömnad, säger Anna Laxhed som började fundera över fler sätt att ge tygspillet nytt liv.

Idén om att göra kaffefilter i tyg kom från en insikt från det egna fikandet.

– Jag brygger kaffe två gånger om dagen och kom fram till att det innebär att jag förbrukar 730 filter om året. Och det är ganska mycket som slängs och bara blir sopor. Så då tänkte jag att det kan jag väl fixa.

Färgglada kaffefilter av överblivna 70-talstyger.

Färgglada filter. Anna Laxheds ”spill” får nytt liv i kaffebryggaren. Foto: Privat

Annas färggranna kaffefilter sys av tyg som kokas en gång innan de klipps och sys ihop och tre gånger efter. Efter användning töms de på sump, sköljs av och hängs upp på tork. Anna har sytt på en liten hank för det ändamålet.

Annas filter har onekligen en större dekorativ potential än pappersvarianten.

– Det kan ju vara en liten piffig detalj i köket. Ett plus i kanten.

Ett annat plus i kanten är besparingen. Det blir bra klirr med tiden.

Annas kaffefilter i tyg

70-talstygerna har tvättats åtskilliga gånger genom åren men mönsteran består. Foto: Privat

Att kaffet filtreras genom tyg ger ingen smakskillnad jämfört med pappersvarianten, enligt Anna.

– Nej, jag har gjort blindtest med mina kompisar och de märkte ingen skillnad.

– Det här är nästan 50 år gamla tyger som har tvättats åtskilliga gånger genom åren.

Vill inte sy på uppdrag

Anna Laxhed brukar lägga upp bilder på sina färggranna skapelser på sitt eget Instagramkonto @lillalaxen.

Kaffefilter in the making ?☕️?? #kaffefilter #zerowaste #reusable #recycle #recycling #färgförfan #genusmedvetnasytokar #hantverk #klimatsmart #slowfashion #miljövänligt #medvetenkonsumtion #giftminimera #hållbarutveckling #vuxnasytokar #visytokiga #återbruk #redo #retro #remake #retrotyg #retrotextil #upcycling #upcycle #vintage #vintagetyg #vintagetextil #vuxnasytokar #6070talstyger #julklappstips #TILLSALU

Ett inlägg delat av Anna Laxhed (@lillalaxen) Nov 11, 2017 kl. 4:09 PST

Människor som sett de färgsprakande kreationerna har hört av sig och velat köpa filter bland annat. Och det har de fått göra.

Men Anna Laxhed är noga med att understryka att det här är någonting hon gör för nöjes skull och inget hon vill göra på uppdrag.

– Jag pluggar ju på heltid. Jag syr för att det är kul men det är inget jag vill jobba med.

 Läs också: 6 saker du kan göra med tomma toarullar!