Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Årets glöggsmak är snart här – gissar du rätt med hjälp av ledtrådarna?

08 sep, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Blossa glöggsmak 2021
Sedan 2003 har Blossa släppt en årgångsglögg. Snart presenteras årets smak.
Vart är vi på väg? Förutom att vi är på väg mot mörkare tider så är det även nedräkning till lanseringen av årets glöggsmak. Blossa fick på grund av ett produktionsproblem skjuten upp sitt avslöjande, men på Saturnus är det klart vad vi ska ska skåla med i vinter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Även om Sverige fortfarande har högsommarvärme på sina håll så är det bara en tidsfråga innan det är dags att duka upp till glöggmys och bjuda in till adventsfika. Sedan 2003 har Blossa presenterat en smaksatt specialglögg varje år, och snart är det dags igen.

Tanken var att glögg-giganten skulle presentera årets smaksättning den 15 september, och avslöjandet föregicks i vanlig ordning av stort hemlighetsmakeri. Men precis innan det var dags att upplysa allmänheten om land och smak så ändrades datumet till den 29 september.

Vintermojito är årets glöggsmak från Saturnus
En somrig smak på en vintrig dryck.

Årets glöggsmak – vintermojito

Den som ändå vill ha en festlig nyhet att se fram emot kan rikta blicken mot familjeägda företaget Saturnus som också lägger stort krut på sina smaksättningar. Nytt för 2021 är en alkoholfri vit glögg med smak av vintermojito, där limejuice och mynta kombineras med de klassiska glöggkryddorna kanel, ingefära, kardemumma och pomerans. Enligt Saturnus kategorichef Ludwig Liepe går den ny smaken att variera stort.

Annons

– Varför inte dricka den med is och en limeskiva som fördrink, eller varm till den klassiska adventsfikan?, säger han i en kommentar.

I slutet av oktober kommer mojitoglöggen finnas på hyllorna i dagligvaruhandeln.

Från Norden och ut i världen

Om Blossa kommer ha någon liknande smak på sin glögg återstår att se. Precis som tidigare år är smaken förknippat med ett land, och ledtrådarna började komma ut på företagets sociala kanaler den 7 september. I kommentarsfälten gissas det hej vilt kring vilket land och vilken smak det blir som får pryda årets julbord.

Fram till 2010 gick smakerna främst i nordiska toner med bland annat hjortron och enbär, men sedan 2011 har smakäventyret gått vidare och spritt sig över hela världen.

Se också: Världens juligaste gin & tonic

Världens juligaste gin & tonicBrand logo
Världens juligaste gin & tonic

Bland tidigare årgångar hittar vi bland annat glögg med smak av kaffe (El Salvador, 2011), earl gray (England, 2015) och den spännande kombinationen mango, spiskummin och chili (Indien, 2017). Blossa har även släppt varianter med bubbelglögg, och samlarvärdet på tomflaskorna är högt enligt auktionssajten Tradera.

Annons

Ledtrådar för Blossas glögg 2021

I det första klippet med ledtrådar för 2021-glöggen började någon packa en orange resväska. I väskan lades bland annat badkläder, strumpor i mörkgrönt, rött och ljust beige (kanske en ledtråd kring landets flagga?), en fotboll och saffran.

I klipp nummer två fylls väskan ytterligare. Sandaler, en bok om arkitektur och ett pass hamnar bland annat i packningen.

Tredje klippet och det börjar närma sig avresa. En spansk ordbok, en vit t-shirt som någon kastar en tomat på och en juicepress läggs i resväskan.

Men i väntan på den fjärde ledtråden meddelades det plötsligt att avslöjandet skjutits upp till i slutet av månaden.

Årets glöggsmak presenteras 29 september

Gissningarna från följarna fortsatte att hamna i skilda delar av världen, även om tanken på Spanien och olika delar av Sydamerika låg bäst till inför slutspurten. Många gissningar på vilken smak det blir kom också – både sangria, apelsin och och torkad aprikos finns med bland förslagen. Även saffran, men det känns inte så troligt då den smaken redan kommit en gång, julen 2010.

Destinationen och årets smaksättning kommer att presenteras den 29 september klockan 14. Här kan du se ledtrådarna på Facebook och göra dina egna gissningar medan du väntar.

TV: Här är bästa julklapparna för varje stjärnteckenBrand logo
TV: Här är bästa julklapparna för varje stjärntecken
Annons