Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Test: Hur får man bäst bort rödvinsfläckar?

11 jan, 2024 
Tove Björnlundh
En kvinna har spillt ett glas rödvin på bordet och på sin skjorta.
Är salt eller kanske mjölk det bästa husmorsknepet för att rädda plagg från rödvinsfläckar?Foto: TT/Shutterstock
Ibland är olyckan framme.
Det är så lätt att råka välta ett glas eller gestikulera för yvigt så de djupröda dropparna skvätter och landar på närmsta vita t-shirt eller duk.
Det finns många hus­mors­knep för hur man får bort rödvinsfläckar. Allas testar 5 olika!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan oftaBrand logo
Se också: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

Det är något som händer så fort man tagit på sig en ny ljus skjorta eller lagt fram en nytvättad duk. Det är som att universum vill att de ska förstöras. Plötsligt råkar man sätta ner glaset snett och vips är skjortan prickig av rödvin.

Men husmorstipsen för hur man blir av med rödvinsfläckar är många som tur är. Allas ska högst vetenskapligt testa fem vanliga tricks: Att rädda fläckarna med salt, vitt vin, fläckborttagning, sodavatten och varm mjölk.

Lifehack: Vitt vin eller varm mjölk på rödvinsfläck

Vi gjorde tre olika test. Först för referens så maskintvättade vi ett stycke av samma tyg med en obehandlad rödvinsfläck på. Det mesta försvann men en mörk skugga syntes där fläcken varit.

Annons
Ett lakan med fem rödvinsfläckar.
FÖRE: Vi testade att spilla fem fläckar med rödvin och märkte upp dem.Foto: Tove Björnlundh

Sen började testet på riktigt! Vi spillde och märkte upp fem rödvinsfläckar. La på salt, vitt vin, fläckborttagning, soda vatten och varm mjölk på varsin fläck. Lät tyget dra i en timme och sedan tvättade vi det i maskin.

Men många, däribland undertecknad, har inte tillgång till en tvättmaskin dygnet runt. Därför gjorde vi om testet med samma procedur men sköljde upp tyget i vatten i handfat i en timme i stället för att låta det gå i maskinen.

Så här gör du:

1. Är det mycket vin som spillts så börja med att suga upp med en pappers-handduk. Dutta, gnugga inte.

2. Ta på rikligt valfritt medel, gärna det du har närmast, det är viktigt att vara snabb. Mjölken ska värmas men inte vara för het när du häller på.

3. Låt tyget ligga i 30-60 minuter. Borsta bort salt om du använt det.

4. Tvätta i tvättmaskin.

5. Är fläcken kvar och du måste försöka igen? Torktumla inte tyget, då kan fläcken bita sig fast mer. Gör ett nytt försök och testa igen.

Annons
Ett vitt lakan där fläckarna försvunnit.
EFTER: När lakanet kom ut ur tvättmaskinen var alla fläckarna försvunna.Foto: Tove Björnlundh

Tvättmaskinen löste fläckarna bäst

Så, går det verkligen att rädda tyg som fått rödvinsfläckar på sig? Ja, det går otroligt bra! Efter ett varv i tvättmaskinen var alla fem fläckar borta. Men tvättmaskinen var av högsta vikt.

Ett lakan med blekta fläckar.
EFTER TEST 2: När vi behandlat fläckarna men bara sköljt upp tyget så var fläckarna kvar, i varierande grad. Fläckborttagningen var effektivast.Foto: Tove Björnlundh

När vi lät tyget ligga i vatten i en timme i stället för i tvättmaskin så var resultatet ett annat. Då var helt vanlig fläckborttagning effektivast, följt av ljummen mjölk. Saltet som kanske är det vanligaste knepet för att mota fläck-olle i grind gav inte alls särskilt mycket resultat.

Annons
Annons