Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Bli av med dålig lukt i frysen – här är enkla lösningen

28 aug, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna rengör frys.
Luktar det illa när du öppnar dörren till frysen? Det här vanliga problemet finns i många hem och lösningen är enklare än du antagligen trodde!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst finns det trevligare saker än att öppna frysdörren och mötas av den smått unkna lukten som kan bildas i kylan – även om frysen i övrigt är skinande ren. Även om odören inte påverkar smaken på maten så är den något som vi gärna gör oss av med och om du, liksom vi, har lagt timmar på att skrubba och torka utan resultat är det dags att testa något nytt.

Se också: 6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket

6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!Brand logo
6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

Varför luktar det illa i kyl och frys?

Dålig lukt kan förstås uppstå även i kylskåpet och förklaringen till båda kan variera. En vanlig orsak till dålig lukt i kylen är att vi har slarvat med att förvara livsmedel med stark lukt i tätslutande behållare. Vill det sig riktigt illa kan den dåliga lukten sprida sig till andra livsmedel som till exempel ost och mjölk som är lättaborsberande. Ibland kan ett strömavbrott vara anledningen till den dåliga lukten och då har sannolikt även maten blivit förstörd och behöver bytas ut.

Annons

En lite mindre känd bov i luktdramat kan vara själva droppbrickan som sitter ovanför kompressorn på baksidan av din kyl och frys. Ha som vana att rengöra denna lika regelbundet som du gör med kylen och frysen.

Hur blir man av med dålig lukt i frysen?

Lösningen är som tur är väldigt enkel och du har sannolikt redan det enda som du behöver för att lyckas med projektet hemma i skafferiet: bikarbonat!

Gör så här

  • Börja med att tömma frysen på sitt innehåll och frosta av den.
  • Häll 1 matsked bikarbonat i 1 liter varmt vatten och rör ut.
  • Torka därefter frysen noggrant med blandningen; kom ihåg frysens väggar, hyllor och dörr.

För att slippa dålig lukt i framtiden är det förstås viktigt att du regelbundet frostar av och rengör den. Du kan även låta lite bikarbonat stå kvar inne i frysen, men då i sin rena form, det vill säga inte utblandad i vatten. En liten behållare med det vita pulvret räcker och du kan ha det där i ungefär tre månader innan du byter ut det mot nytt.

Källor: Good Housekeeping, Electrolux

Annons