Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurerStäda med bikarbonat

Brandsäkra ditt hem i jul – enklaste sättet att lyckas

04 dec, 2019 
Malin Perlheden
Person ligger med benen på en kudde. I bakgrunden syns en brasa och levande ljus.
Under julen ökar bränderna i våra hem med 40 procent! Men det finns ett enkelt sätt att komma runt brandrisken. Lär dig mer om fördelarna med alternativet här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

December månad är högtid för levande ljus och visst är det mysigt att tända upp och låta ljuset sprida sig hemma när kylan biter hård och mörkret dominerar utanför. Men tyvärr finns det en tråkig baksida på vårt mys; under julmånaden ökar antalet bränder i svenska hem med 40 procent, enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansas skadestatistik.

En av de riktigt stora bovarna i dramat är just levande ljus som är brandorsaken till mer än var fjärde brand. Försäkringsbolaget rekommenderar alla att ha brandskydd hemma; brandsläckare, brandvarnare och brandfilt är en bra försäkring oavsett tid på året.

Se också: Så får du ekonomin att gå ihop i jul

Så får du ekonomin att gå ihop i julBrand logo
Så får du ekonomin att gå ihop i jul

Några saker som kan bidra till minskad brandrisk är att tänka på att aldrig lämna ett rum där det står levande ljus och bara använda ljus i obrännbara ljusstakar. Var försiktig med vad du pyntar ljusstaken med; dekorationerna kan lätt fatta eld. Självklart gäller det också att hålla ett vakande öga på småbarn och husdjur; en olycka händer så lätt och på bara några sekunder kan en ljusstake ha vält.

Annons

LED-ljus tar bort brandrisken

Det enklaste sättet att helt eliminera brandrisken från levande ljus är att helt skippa stearinvarianterna och istället satsa på de verklighetstrogna LED-ljus som finns på marknaden. Förutom att de är brandsäkra, drivs de av batterier går att använda om och om igen och är alltså i längden ett mer hållbart och ekonomiskt alternativ än klassiska stearinljus.

Vackra kronljus i äkta vax med låga som är i rörelse gör att det nästan inte går att skilja dessa LED-ljus från traditionella stearinljus.

led ljus med låga som rör sig

ANNONS Läs mer och beställ här

Förutom att LED-varianterna inte medför någon brandljus sotar de inte ner och du slipper stressen över att undra om du verkligen kom ihåg att blåsa ut lågan innan du gick hemifrån.

Annons

När du använder LED-ljus behöver du inte heller fundera på var du ställer dem eller oroa dig för att dina juldekorationer utgör en risk.

Dessa snygga LED-blockljus ger ett varmt och härligt sken och har en timer som går att ställa in på 4, 6, 8 och 10 timmar.

ANNONS Läs mer och beställ här

Verklighetstrogna värmeljus som lyser kontinuerligt. Om du väljer timerläget lyser ljuset i 6 timmar.

Värmeljus med LED

ANNONS Läs mer och beställ här

Fint värmeljus från Ellos med en hållare i glas som vaxljuset är monterat i. Ljuset har en timer på 6 timmar.

Annons
Värmeljus i glashållare LED

Läs mer och beställ här

Källa: Trygg-Hansa

Annons