Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Checklista för dig som ska skaffa hundvalp

06 jul, 2015 
Gunilla Hedenby
Checklista om du ska skaffa hundvalp
Funderar du på att skaffa hundvalp? Här kommer en checklista med tips och råd och saker att tänka på för dig som funderar på att skaffa en hundvalp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Saker att tänka på innan du skaffar hund:

1 Har jag tid?

De första fyra månaderna kräver all din tid! En hund bör därefter inte vara själv mer än fem timmar per dag.

2 Har jag råd?

En hund kostar mycket pengar. Första året får man räkna med uppskattningsvis 25-30.000 kr, därefter cirka 10-15.000 kr/ år! Det är saker som mat, försäkring, veterinärkostnader etc.

2 Hur ser mitt liv ut?

Vad har jag för framtidsplaner? Var är jag om tio år? En hund lever länge och ska vara tänkts som en kompis länge i ditt liv! Ska jag byta jobb? Kan jag ha med mig hunden på jobbet? Kan jag åka hem på lunchen? Har jag möjlighet till hundvakt? Det är bra att ha lösningar INNAN problemen uppstår. Kan jag som barnförälder bära hela ansvaret? Vad gör jag om jag ska åka bort på semester?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

4 När bör jag skaffa hunden?

När är det lättast att få hunden rumsren? När har jag semester och kan vara hela tiden med min nya valp?

Söta små hundvalpar.
Foto: Shutterstock

5 Var bör hunden komma ifrån?

Köp aldrig en hund från en bagagelucka! En valp ska ha stamtavla, veterinärbesiktningsintyg och vara vaccinerad och avmaskad innan du köper den! Att “rädda” en hundvalp från en bagagelucka med ett inköp där kan tyvärr enbart leda till att fler hundar smugglas in och säljs på det oseriösa sättet! Besök uppfödaren, hälsa på mamman till valparna och diskutera vilka egenskaper du tror är bäst hos en valp som du köper. Ta hjälp av avelsdata på Svenska kennelklubbens hemsida för att undvika ärftliga sjukdomar om möjligt.

Annons

6 Vilken ras ska jag ha?

Vad kommer vi att göra tillsammans? Vad säger uppfödaren på rasen att det krävs för just den rasen? Stor/ liten? Det finns inga barnvänliga raser, det handlar om god träning på vilken ras det än gäller!

Att tänka på när du skaffat hundvalpen:

1 Försäkra din valp!

Det händer att jag får träffa små nyanlända valpar som har hemska traumatiska öden med stora kostnader! Det är allt för ofta man glömmer att en valp är busig av naturen och kan smita och springa över vägen, äta upp det mest olämplig föremål eller bråka med katten och få en klo rakt in i ögat! Olyckan sker på en sekund, sviterna efter kan vara långa och dyra!

2 Valpsäkra hemmet.

Se till att ta bort giftiga växter, kemikalier, minimera olämpliga tuggföremål. Tänk ur valpens perspektiv och vad du tror den kan hitta på som är farligt.

Annons

3 Gå en första hjälpen kurs.

Här lär du dig vad du kan göra för att agera rätt i en pressad akutsituation med din älskling.

4 Se till att valpen har ett eget hörn, en frizon.

Det är viktigt att valpen har någonstans att vara ifred och där familjen alla accepterar att den får och vill vara ifred och känna sig säker.

5 Anmäl dig till en valpkurs.

Här lär ni er att samarbeta, bygga ett band mellan ägare och hund, vardagslydnad och mycket mer.

6 Träna rumsrenhet.

Regeln är att gå ut ofta och att inte ge sig förrän det kommit något. Alltid när man vaknat på morgonen och efter mat.

7 Avsätt mycket tid!

Den första tiden tillsammans är den som bygger er framtida relation tillsammans. De första fyra månaderna är kritiska och man bör spendera så mycket till som möjligt med valpen under den tiden!

8 Vilken mat ska valpen ha?

Annons

En valp bör äta valpfoder, men valen är många och det är viktigt att läsa på och ta råd. En stor ras ska ha ett foder anpassat för det, och en liten för sin storlek och så vidare.

9 Längden på promenaderna skall vara anpassade efter åldern.

En valp ska inte gå lika långa promenader som en vuxen. Ta råd av uppfödaren.

10 Plocka upp efter hunden!

Att lämna bajs efter sin hund är minst sagt opopulärt men det föreligger även andra orsaker bakom det rådet! Mask och andra parasiter sprids via avföringen och kan orsaka sjukdom.

11 Besök en veterinär.

Se ut en veterinärklinik och gör ett besök för genomgång och råd när tiden är mogen. Det är också bra att öva valpen att bli undersökt och manipulerad inför eventuella framtida besök. Ta reda på när nästa vaccinering skall ske.

Fördelar med att ha hund.
Annons