Därför bör du aldrig använda bakplåtspapper – 5 anledningar

Kakor på bakplåtspapper.
Foto: TT/Shutterstock
Många skulle nog kalla det ett av kökets viktigaste verktyg. Men bakplåtspapper kan vara direkt farligt för dig och din familj.

Även om det underlättar arbetet i köket, gör du nog bäst i att sluta använda bakplåtspapper. Ämnet som används för att ytbehandla och göra pappret vattenavvisande är nämligen skadligt för dig.

5 anledningar till varför du bör undvika produkter med högfluorerade ämnen(PFAS):

  1. Kan öka risken för missfall
  2. Cancerframkallande
  3. Kan påverka immunförsvaret
  4. Hormonstörande
  5. Svårt att bryta ner och därför dåligt för naturen

Återanvänd bakplåtspapper i silikon

Ett betydligt bättre val, för såväl din hälsa som för naturen, är en att använda en så kallad bakplåtsduk i silikon. Dessa är återanvändningsbara och nonstick-ytan gör att det är både enkelt och nyttigt att använda den eftersom du varken behöver använda olja eller matlagningsfett för att förhindra att maten fastnar.

Bakplåtsduk i silikon.
Denna livsmedelsgodkända bakplåtsduk i silikon är ett utmärkt alternativ till vanliga bakplåtspapper.

Läs mer och beställ här (reklamlänk från Aller media shop)

Fler sätt att undvika högfluorerande ämnen

Köp svanmärkta produkter. De får nämligen inte innehålla fluorerade ämnen. Det finns bland annat Svanenmärkt bakplåtspapper som inte innehåller skadliga ämnena.

7 vardagsprylar du kan byta ut redan i dag för en bättre miljö

När du köper hem pizza, ät inte direkt ur kartongen utan lägg upp pizzan på en tallrik.Undvik mikropopcorn – poppa i gryta istället.

Undvik non-stickbeläggningar (som teflon) i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn.

Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.

Källa: Naturskyddsföreningen

Mer inspirerande innehåll från allas.se: