Därför ska du inte skölja av tallrikarna innan du kör diskmaskinen

En kvinna fyller diskmaskinen med smutsig disk som ska bli ren

Foto: TT

Att skölja eller inte skölja disken innan du stoppar in den i diskmaskinen – det är frågan.
Svaret är dock enkelt: gör det inte.
Här är fyra anledningar till att inte skölja av din disk innan du ställer in den i din diskmaskin.
{"result":[]}

Hur man ska använda diskmaskinen på bästa och mest effektiva sätt är vida omdiskuterat i hushållen. Ofta har man olika åsikter om hur maskinen ska fyllas (rätt svar på det dilemmat hittar ni här), och om man ska skölja disken innan man ställer in den i maskinen.

Se också: Så får du bort klistret efter etiketter

Om man inte har en riktigt gammal diskmaskin så finns det faktiskt ingen anledning att skölja av sin disk. Så länge man skrapar av maten från tallriken innan man ställer in den, så ska det inte vara några problem att låta diskmaskinen sköta jobbet, och inte skölja av innan.

Torka kläder i minusgrader – så får du torr tvätt i kylan

Här är fyra anledningar att låta bli att skölja av sin disk före maskinprogrammet.

1. Din diskmaskin fungerar bäst när disken är smutsig

Det stämmer faktiskt. Diskmaskinerna är utformade för att rengöra just smutsiga tallrikar, skålar och bestick. I vissa maskiner finns det till och mer ett inbyggt smart rengöringsprogram som bara fungerar när det är smuts på disken i maskinen.

2. Tallrikarna blir inte renare av att sköljas innan

Oavsett om du sköljer av disken innan du ställer in den i diskmaskinen eller inte, så kommer resultatet bli detsamma. Dina tallrikar blir inte renare i slutändan bara för att du sköljer av dem före. Dagens maskiner är utrustade med avancerad teknik som mäter och anpassar tvättprogrammet till hur smutsig disken är – så varför inte utnyttja det?

3. Det är slöseri med vatten och energi

Om du sköljer av disken före ett maskinprogram så använder du onödigt mycket vatten och energi. Vill du hjälpa till att spara miljön räcker det alltså att bara köra diskmaskinen.

4. Det är slöseri med tid

Förutom att spara vatten och energi, så sparar du också tid på att inte skölja av disken. Luta dig tillbaka eller gör något annat – men låt diskmaskinen göra jobbet.

Källa: Idenyt.dk.

Så räddar du tröjan du krympt i tvätten – steg för steg

Så gör du rent i mikron – med enkla knepet

Så snuskiga är dina örngott – experternas lösning