De 7 bästa tipsen för att tvätta ylleplagg

Att tvätta ull är inte alltid så lätt. Här kommer våra bästa tips för att lyckas med din ylletvätt.

1. Handtvätta alltid ylleplagg som inte är superwashbehandlade.

2. Vattnet ska vara ljummet, men det viktigaste är att tvättvattnet och sköljvattnet håller samma temperatur. Annars chockas ullen och det är då den krymper.

3. Gnugga inte! Då kan ullen tova ihop sig.

4. Använd särskilt ylletvättmedel. Eller använd ännu hellre olivtvål som återfettar ullen på ett sätt som ullen mår bra av.

Olivtvål med lavendelkvist.

Använd olivtvål, gärna med doft av lavendel som avskräcker skadedjur. Foto: IBL

5. Om plagget känns stickigt kan det bli mjukare om man använder hårbalsam i sköljvattnet. Obs! Om ullen är superwashbehandlad bör man inte använda balsam eller sköljmedel, då blir den alldeles sladdrig.

6. När plagget är tvättat och sköljt är det bästa att krama ur det försiktigt. Ta en stor handduk eller ett badlakan och rulla in plagget och pressa ur vattnet.

7. Om plagget är superwashbehandlat tål det att tvättas i tvättmaskin. Använd det speciella ullprogrammet som finns i de flesta nya maskiner. Tvätta inte på fintvätt, även om det bara står 30 grader, det kan ändå få plagget att krympa eftersom sköljvattnet då har en svalare temperatur än tvättvattnet.

Det bästa med ull är ändå att det inte alltid behöver tvättas. Ofta räcker det med att vädra plagget ordentligt. Ullfiberns struktur gör att den är självrenande i fuktig luft.

Av Johanne Ländin