Lästips:HusmorstipsStädningÅterbrukHuskurer

De bästa knepen för att hålla hemmet kyligt i sommar

31 maj, 2023 
Sofia Sundqvist
En kvinna med blont hår sitter framför fläkten och svalkar sig i sommarvärmen.
När solen gassar under dagarna kan det nästan bli jobbigt varmt inomhus. Vi har samlat sju knep som hjälper dig att hålla rumstemperaturen nere – utan dyr luftkonditionering.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så håller du hemmet svalt i sommarBrand logo
Så håller du hemmet svalt i sommar


isst är det härligt med sommar och värme – nästan jämt. Under intensiva dagar med höga temperaturer blir det lätt för varmt inomhus, och ibland är ett svalt hem det man önskar sig mest efter en sådan dag – speciellt när det är dags att sova! Det finns många knep att använda för att hålla temperaturerna nere, utan att köpa en fläkt eller AC. Vi har samlat sju åtgärder som alla borde känna till!

Här är sju knep för att hålla temperaturen inomhus nere:

1. Stäng av elektronik

Se till att apparater som genererar värme är avstängda. Till exempelvis datorer, teve och belysning.

2. Mörklägg rummen

Se till att dra för gardiner och persienner under de varmaste timmarna – ännu bättre om du har mörkläggningsgardiner, och har du inget utav det kan du alltid hänga upp en filt eller ett stort lakan. Allra viktigast är det att täcka söderfönster.

Annons

3. Ha bara fönster öppet om kvällarna

Vänta med till solen har gått ner innan du öppnar fönster – för att det ska ge en svalkande effekt så måste luften utomhus vara svalare än den inomhus.

4.Öppna för korsdrag

Genom att öppna ett fönster i vardera ände av lägenheten kan du få till ett härligt korsdrag. Men kom ihåg – vänta till luften är svalare utomhus än inomhus för att inte missa poängen med den härliga svalkan.

5. Köp en fläkt

En bordsfläkt behöver inte vara dyr och är trots allt ett snabbt sätt att svalka sig. Fyll en skål med is och ha framför fläkten och voilá – du har en ny nivå av lindrande svalka.

6. Vänta till kvällen med att använda ugn och spis

Försök äta kall mat under dagen och vänta istället till kvällen ifall du vill använda ugn och spis. Har du diskmaskin, undvik att ha igång även den under dagtid.

7. Blöta handdukar i fönster

Ett tips är att blöta ner handdukar och hänga dem i fönstret. På så sätt blir luften som blåser in svalare.

Annons